Utställningen har undertiteln "Keramik och något mer" och för det sistnämnda svarar den grafik som finns på galleriväggen, hon har också arbetat som illustratör. Och hon har också lyckats arbeta ihop dessa tekniker.

– Jag illustrerar med hjälp av keramik och känner nu att jag kan förena de två.

Huvudsakligen handlar utställningen om en värld i lekfull keramik. Christina Roos jobbar med spontana och direkta färger och penselstreck på den vita stengodsleran. Hon är influerad av bland annat Folk Art och Street Art. Inte så konstigt med tanke på hennes bakgrund. Efter 15 år utomlands, i Norge men främst i USA och Kanada, återvände familjen för ett år sedan till Sverige och Öckerö på västkusten.

Artikelbild

| Grafik ingår också i utställningen.

– Jag har flyttat runt, det har varit lite cowboyliv. Under samma period har jag flyttat 23 gånger och min syster, som jag nu bor granne med, 2 gånger, konstaterar hon.

Åren i Nordamerika har förstås påverkat. Olikheterna från det trygga svenska samhället är mycket stor, konstaterar hon och berättar om en skola som hennes barn gick på i Texas. Att den nästan inte hade några fönster, ständiga poliskontroller på morgnarna och en omfattande legitimationsprocedur. Allt på grund av oron för attentat. Men naturligtvis har hon också positiva erfarenheter.

– Från USA har jag tagit med entreprenörsandan, "go for it". Jantelagen fungerar inte.

– Kanada är likt Skandinavien men ett väldigt ungt land.

Artikelbild

| En myllrande fantasivärld befolkar nu gallerirummet.

Hon ser också konstnärliga skillnader mellan de båda nordamerikanska jättarna.

– I Kanada är man inte lika vana med att vara fria i sitt arbetssätt utan mer formella, det är inte så lekfullt som i USA.

Artikelbild

| Figurer ingående i Christina Roos lekfulla värld.

Resandet beror främst på att maken jobbat inom oljebranschen. Hennes Gotlandserfarenhet har därmed också en ovanlig anledning.

– Min man var geofysiker och fick jobb på Gotland. Han jobbade med oljeborrning.

Men nu har hon inte besökt Gotland sedan 1990-talet. Hon blev kontaktad för en Gotlandsutställning när hon bodde i Kanada och tackade ja för två år sedan.

– Jag blev väldigt glad eftersom jag inte varit i Sverige på länge. Och mötet i verkligheten mellan människan och det du gör är det mest intressanta.

Christina Roos har således arbetat med olika konstnärliga uttryck genom åren. Men:

– Keramik är grunden och det jag ville en gång i tiden. Jag är den jag är i lera och jobbar väldigt direkt, jag är inte ute efter att det ska vara vackert.