GotlÀndskt ull som vÀrmer i höstkylan

AllmÀnna sÄngens senaste produktion "Samma ull" kan vara en framtida julklassiker, skriver GT:s recensent.

Regissören Karin Kickan Holmberg, som Àven har en roll i "Samma ull", AllmÀnna sÄngens nya förestÀllning.

Regissören Karin Kickan Holmberg, som Àven har en roll i "Samma ull", AllmÀnna sÄngens nya förestÀllning.

Foto: Edvin Högdal

Teater & musikal2019-10-12 14:32

Recension

AllmÀnna sÄngen

Samma ull

Spelas pÄ lÀnsteatern 11-13 oktober

Det Ă€r en till synes enkel historia som 175-Ă„rsjubilerande AllmĂ€nna sĂ„ngen sĂ€tter upp pĂ„ lĂ€nsteaterns scen den hĂ€r helgen. Folkmusikdramat "Samma ull" utspelar sig 1824 – alltsĂ„ 20 Ă„r efter körens födelse. I handlingens mitt stĂ„r en rad driftiga kvinnor –  eller "tröjkĂ€llingar" som de kallas genomgĂ„ende i förestĂ€llningen – som Ă„ker till huvudstaden för att krĂ€nga tröjor. Men bĂ„tturen över Östersjön blir en stormig irrfĂ€rd, och kĂ€llingarna (samt nĂ„gra gubbar) tvingas gĂ„ i land pĂ„ Dagö. 

AllmĂ€nna sĂ„ngen och regissören Karin Kickan Holmberg förmedlar skickligt klaustrofobin under dĂ€ck; scenen som ska förestĂ€lla fartyg Ă€r försvinnande liten i förhĂ„llande till ensemblens storlek. ÄndĂ„ fruktar vi aldrig pĂ„ allvar för resenĂ€rernas liv. "Samma ull" Ă€r en godmodig berĂ€ttelse utan alltför mörka strĂ„k – dĂ€rtill med ett budskap, "vi Ă€r alla av samma ull", som inte skulle kĂ€nnas frĂ€mmande i en Disneyfilm. 

Efter nĂ„gra veckor med tunga gĂ€stspel av Stravinskij och Ibsen i samma scenhus kan det hela förefalla en smula lĂ€ttviktigt. Men det Ă€r förstĂ„s att bland Ă€pplen med pĂ€ron – eller frackvĂ€star med islandströjor. "Samma ull" Ă€r ett folkmusikdrama, och som sĂ„dant trĂ€ffar den mitt i prick. 

BĂ€st i de talade avsnitten Ă€r regissören Karin Kickan Holmberg, som alltsĂ„ för omvĂ€xlings skull ocksĂ„ syns pĂ„ scenen. GotlĂ€ndskan kan ligga ovant i en göteborgares mun, men Kickan klarar sig bra i rollen som mustig kraftkvinna frĂ„n Sudret. 

Till syvende och sist stĂ„r och faller den hĂ€r typen av scenverk med musiken. PĂ„ den punkten Ă€r de onekligen pĂ„litliga, Jan Ekedahl och Mats Hallberg. Vid nĂ„gra enstaka tillfĂ€llen kan jag tycka att arrangemangen Ă€r för komplicerade för sitt eget bĂ€sta, och dĂ„ blir det svĂ„rt att hĂ€nga med i Eva Sjöstrands text. Men pĂ„ det stora hela Ă€r det hĂ€r en förestĂ€llning fylld med minnesvĂ€rda och vackra körpartier. 

Vad jag vet har AllmÀnna sÄngen inga ytterligare framföranden inbokade. Jag tar dock för givet att "Samma ull" kommer att dammas av dÄ och dÄ, liksom körens tidigare produktioner "Volund" och "Utlottningen". Sjödramat i förestÀllningen kulminerar pÄ julafton, sÄ kanske har vi att göra med en framtida julklassiker?

Mest av allt pĂ„minner faktiskt "Samma ull" om de dĂ€r tröjorna som plockas fram varje jul för att skydda mot den rĂ„a decemberkylan; stickade men inte stickiga. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om