Med anledning av Ann-Sofi Holmbergs insändare i GA i torsdags och andras inlägg i samma anda önskar härmed LRF Gotland bidra med en kommentar.

Det är med stor oro som vi på LRF ser hur våra lantbrukare hotas och hur hoten ibland också verkställs. Allt fler bönder utsätts för attacker och hot. (Fyra av tio lantbrukare utsattes för hot, stöld eller vandalisering förra året.)

Djurrättsaktivister tar sig rätten att terrorisera legala verksamheter och gömmer sig bakom masker eller ”rånarluvor”. Det är bra att detta uppmärksammas på olika nyhetsredaktioner (tex SVT torsdag 7 februari), då de kriminella djurrättsaktivisterna systematiskt döljer sig bakom aningslösa påhejare. SVTs granskning visar bl.a. att anställda på Djurens rätt har kriminellt förflutet och att de fortfarande sympatiserar med de som är aktiva i lagstridiga handlingar mot lantbrukare. Vi saknar kraftfulla avståndstaganden från Djurrättsorganisationerna. Urskuldande, förminskande kommentarer följt av långa utläggningar där de i princip rättfärdigar dessa beteenden är inte ok. Det visar tyvärr snarare att de ställer sig bakom dessa handlingar.

Fakta är att:

Vi i Sverige har den bästa djurhållningen i världen. Djurhållningen är i Sverige noggrant kontrollerad och reglerad. Våra lantbrukare världsledande i att föda upp friska djur utan behov av förebyggande medicinering (som är vanligt utomlands). Vår kompetens på detta område har börjat uppmärksammas runt om i världen och man vänder sig hit för att förstå hur de kan förbättra sin djurhållning.

Vi är de första att skriva under på att alla får tycka som de vill och vi är för tryck- och åsiktsfrihet. Att ta till hot och våld för att ”få sin vilja igenom” är dock avskyvärt och fullkomligt ohållbart då det demokratiska fria samhället bygger på att vi påverkar genom val samt att vi respekterar lag och ordning.