Ångest kan lindras med secondhandköp

Tomten på loppis.

Tomten på loppis.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Jul2019-11-28 11:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dessa tider, när julen står för dörren och förväntansfulla barn, julmatsrecept och önskelistor tävlar om vår uppmärksamhet, är det kanske välkommet med lite tips på hur vi kan få pengarna att räcka lite längre och samtidigt vara miljövänliga och ”medmänskliga”. Hemligheten är Återanvändning!
Ta önskelistorna och lägg dem i pappersåtervinningen (när sambon och ungarna sen undrar varför de inte fick något från sin önskelista säger du att grannens hund åt upp den och att du fick improvisera) och bege dig sen till närmaste secondhand butik och shoppa loss.
Där kan du hitta både kläder och leksaker, böcker, gardiner och husgeråd. Det brukar också finnas skor, klockor och smycken och ibland till och med möbler.
 

Om du tycker det är pinsamt att handla begagnat eller är rädd för att någon du känner ska se dig i en secondhandaffär så tänk då på att alla vi som ibland väljer att handla begagnat bidrar till att minska vår klimatpåverkan och hjälper till att rädda jorden. 
Att återanvända saker och kläder är faktiskt bättre för miljön, och plånboken, än att materialåtervinna eller förbränna med energiåtervinning!

Du som har gott om pengar och känner att det inte riktigt räknas om presenten inte har kostat en rejäl slant, dig kan jag också rekommendera att gå till en secondhandbutik. 
För även om allt där kostar betydligt mindre än i en ”nybutik” så kan du ju, när du har betalat en spottstyver för den vackra ”one of a kind” klockan till din partner eller för märkesplagget (som ser ut som nytt) till morfar eller för de, i skick som nya, leksakerna till tvååriga dottern, skänka några tusenlappar till ett härbärge eller till stadsmissionen. 
Sen kan du låtsas att du har köpt dyra presenter och allt är frid och fröjd.
Eller så kan du gå hem och tala om för familjen att du har gett en annan människa, utan vänner eller hem, en chans att få en dräglig jul och att du och din familj den här julen har bidragit till att lämna ett lite mindre miljöavtryck och gjort världen till en lite bättre plats. Sedan kan du och familjen tillsammans njuta av julen med ett av de nyinköpta, begagnade, sällskapsspelen och glädjas åt att ni har mat, någonstans att bo och andra människor som bryr sig om er. 
För det som räknas till slut är ju faktiskt inte hur mycket saker vi har. 
Nej, det som är viktigt på riktigt är hur vi väljer att bemöta våra medmänniskor och att vi försöker se till att vi har en jord att leva på i morgon också.