Tio skrämmande förslag för Östercentrum

Östercentrum har värden som borde bevaras.

Östercentrum har värden som borde bevaras.

Foto: Dennis Pettersson

Byggnadsdesign2019-10-22 17:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Gallerian på Östercentrum sitter många förslag uppe för påseende som visar förslag på förändring av stora parkeringen främst på Östercentrum, men även av andra närliggande delar.
Mycket tät bebyggelse och höga hus mellan tre till fyra våningar. I ett förslag vill arkitekten bygga en konserthall i hörnet Kung Magnus väg/Jägargatan. Hela parkeringen kan man säga försvinner. Och i något förslag finns något som liknar parkeringshus.


Det dominerande intrycket är att alltför mycket hus, alltför höga och att proportionen mellan gravarna, muren och den fria sikten mot muren, gravarna och de övriga gröna stråken försvinner. Husen blir alltför höga eftersom nuvarande parkering ligger i gatunivå. Och att detta område helt enkelt ligger alltför nära gravarna och muren, till skillnad från nybygget, som i och för sig är alltför högt, vid Söderport där man ändå knutit an till de höga husen bredvid och lagt det nybyggda intill. 
På Öster med sin låga bebyggelse överlag vill man bygga högre och bygga en enklav mitt i kommersen.

Förslag: stäng av Kung Magnus väg korsningen Kung Magnus väg/Jägargatan, gör grönområde av vägen och angränsande delar, behåll den fria siktlinjen över gravarna och muren från nuvarande parkeringen, låt större delen av parkeringen vara kvar, för var ska annars alla parkera? Bygg på baksidan av centrum men det som behövs för ett centrum, bygg inte bostäder det blir en alltför svår kombination, se till att det blir publikt, utan störning med konserthus för omkringliggande bostäder.
Skulle bostäder byggas blir det ett ytterligare bidrag till trafikinfarkt på sommaren.
En affärscentrum är väl viktigt med tanke på turism och central punkt för gotlänningar att möta på.