Jordbruksmark och källmyr

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2019-10-21 17:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mats Linder skrev i en ledare den 17 oktoberangående Mark- och miljödomstolens pannkaksträdsbeslut att det är bra med medborgare och entreprenörer som bänder och bråkar med de hinder som lagar, regler och myndigheter ställer upp.
Man skulle eventuellt kunna se saken från en annan sida:
Pannkaksträdet ligger på en fastighet som i Region Gotlands demokratiskt beslutade översiktsplan är utpekad som ett naturområde som inte ska exploateras och inte bebyggas. Fastigheten består till hälften av jordbruksmark och till hälften av en källmyr som enligt Länsstyrelsen har högt naturvärde. Region Gotland, Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen har beslutat att pannkaksträdanläggningen på denna plats är ett svartbygge.

För att få tillräckligt utrymme för parkering har gränsområdet mellan jordbruksmark och källmyr även fyllts ut med hundratals kubikmeter schaktmassor och byggavfall. Detta har Länsstyrelsen i ett särskilt beslut förbjudit och dessutom åtalsanmält för brott mot Miljöbalken.
Ett alternativ till att ”bända och bråka med lagar och regler”, eller rent av strunta i dem, skulle ju kunna vara att faktiskt följa såväl lagar och regler som andra demokratiskt fattade beslut. Även om man har en massa bagare och är en känd entreprenör.
Eller är det just då man kan göra litet som man vill?