Nazist låter värre än kommunist

Svenska kommunister förstamajdemonstrerar vid Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm, omkring 1935.

Svenska kommunister förstamajdemonstrerar vid Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm, omkring 1935.

Foto: Foto: Peddy Moberg / TT

Insändare2019-10-07 12:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite kristendom har jag lyckats lära Anders R Johansson, då i realskolan i Slite på 60-talet. Han hittar i Bibeln. Det gläder mig. Men inte har jag väl burit falskt vittnesbörd mot min gamle lärjunge? Nog har han stått nära kommunismen?

Johansson vill att jag ska gå igenom alla världens ogärningar. Jag skrev om Sverige. Vi har haft både svenska nazister och svenska kommunister. Svenska kommunister vid valet 1944 visste mycket väl vad kommunismen lett till i Sovjetunionen. Svenska nazister i valet 1936 visste ingenting om vad nazismen skulle leda till på 1940-talet.

Ronnie Lundin fortsätter slå på Sverigedemokraterna, dagens älskade hatobjekt. Jag antar ni såg häromdagen att det hatet förenar även Folkbladets och Gotlänningens ledarskribenter. 

På tal om ”råklippta uttalanden”. Det torde inte vara svårt att hitta uttalanden av svenska nationalsocialister på 1930-talet som låter precis likt sånt som Socialdemokraterna säger i dag. Många såg nazismen då som ett parti för småfolket. Tanken att bygga folkhemmet kommer faktiskt från högern.

Ingen av dessa goda historiker kan ändra det faktum att ”nazist” låter så oerhört mycket förfärligare än ”kommunist”. Jag skulle inte skämmas för att ha en kommunist i släkten. Men jag står fast vid att det är skamligt att i dag hänga ut det tidiga 1930-talets gotländska nazister som om de skulle vara judemördare. Vi vet att båda dessa ideologiers praktik är lika nattsvart.