Hastighetsplöjningen har blivit ett populärt vårtecken på Gotland, och har år efter år lockat storpublik till de gårdar där tävlingen gått av stapeln. På lördagen var det dags för femårsjubileum, och då stod Myrungs i Linde som värd för den fartfyllda och ljudliga tävlingen. Och publiken svek inte den här gången heller.

– Det brukar vara kring 1 500 personer, och det är inte färre i dag. Det är strålande solsken och en folkfest för både vuxna och barn, säger Simon Nicklasson från Fardhem-Linde-Lojsta LRF-avdelning, som arrangerar tävlingen.

LÄS MER: Webb-tv från den stora traktorfesten i Linde

Artikelbild

| De vrålande motorerna lockade som vanligt storpublik till hastighetsplöjningen.

Hastighetsplöjning är precis vad det låter som, en tävling i att köra så snabbt som möjligt med sin traktor, samtidigt som man har plogen nedfälld. En viss skillnad mot den traditionella tävlingsplöjningen, där fokus ligger på att plöja så fint och exakt som möjligt.

– Ja, det här är som tävlingsplöjning på ecstasy, säger Simon Nicklasson med ett skratt, och fortsätter:

– Jag tror att det är just det som lockar hit publiken. Det är egentligen en helt galen tävling, och vi brukar säga åt dem som tävlar att helt enkelt stänga av huvudet och bara köra.

Efter en handfull heat, där de tolv ekipagen körde sex varv var med sin traktor, avslutades dagen med en rafflande final mellan samtliga heatsegrare. Till slut gick segern till Anton Olofsson från Kräklingbo, tätt före Mikael Hansson från Lye och Jonas Randleff från Rone.