Minst en gång i veckan träffas ett gäng gotländska hundägare och deras hundar för att promenera tillsammans. Bakom gruppen står Marcel Paulsson, som själv har fyra hundar.

– Jag har haft idén ganska länge och startade gruppen tillsammans med två andra 2012, berättar han.

Den här söndagen träffas gruppen vid Norderstrand för att promenera längs strandpromenaden in till stan och sedan tillbaka.

Artikelbild

| Promenaderna är dels ett sätt för hundägare att träffa andra hundägare, dels ett sätt att öva hundarna i att träffa andra hundar utan att bråka eller busa.

– Vi brukar vara mellan 10 och 30 personer, och betydligt fler hundar, men det händer att vi är uppåt 50 stycken.

Promenaderna är öppna för alla och det kostar inget att vara med. Tid och plats bestäms av ledarna i gruppen som meddelar medlemmarna via Visby Fyra tassars facebookgrupp när och var nästa träff blir. Det är minst en promenad per vecka, alltid under helgen och ofta även på torsdagar.

– Meningen är att det ska vara en miljöträning för hundarna, i olika miljöer. Hundarna ska kunna gå tillsammans utan att det betyder lek. Vi promenerar på olika ställen, men ofta blir det i stadsmiljö. Det är många "lantishundar" som behöver träna på att vara i stan, säger Marcel Paulsson.

Det blir en del skällande och busande i början, ryckande i koppel och allmän uppspelthet. Men när promenaden kommer igång lugnar de flesta ner sig och den långa karavanen med hundar och människor rör sig i måttlig takt längs strandpromenaden.

Artikelbild

– Alla ska kunna vara med. Här accepterar vi att hundarna skäller, alla hundar behöver olika mycket tid för att lära sig, säger Marcel Paulsson.