Båda har nyligen fyllt 80 år och promenerar dagligen på Fårö. Många är det som känner igen dem när de går längs med vägkanter och stränder och plockar. Nu belönas de för sin "Fårögärning" av föreningen Fårö framtid.

– Det är otroligt roligt att de uppmärksammar oss. Först fick vi en middag på Fårögården och så har vi fått varsitt presentkort på massage, säger Lena Eriksson.

Det hela började med att Lena och Owe var på stranden och såg så mycket skräp som hade lämnats kvar och plockade därför med sig det. På den tiden var Lena ofta ute och sprang och tog alltid med sig en påse att plocka övergivet skräp i. Sedermera övergick joggingturerna till promenader och då fick hon också med sig sin man, Owe Eriksson, och de båda ser nu till att Fårös natur inte är nedskräpad.

Artikelbild

| Owe och Lena Eriksson belönas nu för sina "Fårögärningar" av föreningen Fårö Framtid.

– Det är väl egentligen inget märkvärdigt tycker vi. Det känns ju naturligt eftersom vi båda tycker om Fårö så mycket, då gillar man inte när det slängs saker och ting överallt, säger Lena Eriksson.

Nu, mer än trettio år senare består den vanliga turen av en sväng förbi Ekeviken och Sudersand och vägarna där emellan. Ibland går de även upp till bygdegården. Promenerar, det gör de nästintill varje dag, när de bor i stugan på Fårö.

– Det har nästan blivit som en mani. Det har blivit att jag alltid plockar upp skräpet. Det grundar sig nog i att jag tycker om när det är fint, säger hon.

Ofta under sommaren hittar de burkar och flaskor som de sedan plockar med sig och pantar. Pengarna skänker de då till SOS Barnbyar eller läkare utan gränser. Nu förtiden är det mycket hushållssopor som slängs i naturen, något som Lena Eriksson tror beror på villaägarna som inte vill betala för sophämtning.

– Jag har varit på Region Gotland om det här men inte fått något gensvar. Nu slänger vi det med våra egna sopor eller sorterar på återvinningen, säger Lena Eriksson.