I början av oktober i år presenterade Svenskt näringsliv sin årliga lista över hur landets lokala företagsklimat mår. För Gotlands del visade sig rankinglistan vara tråkig läsning, trots en klättring på fyra platser jämfört med 2017, i och med en placering på 253:e plats av totalt 290 kommuner.

Drygt två månader senare kommer nu positiva besked för det gotländska företagandet. I en ny undersökning, gjord av Företagarna Gotland, ställs det lokala företagsklimatet på Gotland i ett helt annat ljus.

– Det är en jättebra siffra och positiva vinterbesked för Gotland. Vi upplever att företagsklimatet har blivit bättre. Det är en vind som har vänt, och nu blåser det enormt positiva vindar, säger Fredrik Andersson, ledamot vid Företagarna Gotland.

I organisationens enkät har strax över ett hundratal företagare och entreprenörer svarat på hur de ser på det gotländska företagsklimatet. Deltagarna besvarade frågan med hjälp av en skala mellan 1-6, där 1 är sämst och 6 bäst. Resultatet? 4,22 i genomsnitt.

Fredrik Andersson tror att resultat har att göra med flertalet saker.

– Bland annat att det byggs mer och utbildningsnivån ökar tror jag har en stor betydelse. Jag som inte kommer från härifrån tycker att Gotland är extremt bra på företagande. Det är inte svårt att se det och det visar också sig i det här resultatet. Kanske är Gotland till och med en av de bästa i landet på företagsklimat.

Vad gäller Svenskt näringslivs undersökning placerar sig Gotland i bottenskiktet. Hur ser du på det?

– Det är inte jag som har gjort deras undersökning, och det är som att jämföra äpplen och päron. Men deras studie är extremt kvalitativ och jättebra. Min bild är att företagsklimatet på Gotland är extremt positivt.