På initiativ från sin köksmästare Johnny Söderlund har Strand Hotel och Solhem Hotel i Visby beslutat att framöver servera kött endast från Sverige, och i så hög utsträckning som möjligt från gotländska gårdar.

Idén uppkom då Johnny Söderlund besökte sina föräldrar i Näs och pratade med sin pappa, som jobbar på ett lokalt djurtransportföretag, om att hotell- och restaurangbranschen kan vara med och stötta lokala lantbrukare i deras svåra situation som uppstått till följd av den rådande torkan.

– På olika sätt försöker vi bidra till att minska påverkan på vår miljö. Johnnys idé om att vi ska hjälpa till genom att endast erbjuda kött ifrån gotländska och svenska gårdar i vår restaurangverksamhet gick snabbt från förslag till beslut, säger hotellens marknadschef Sofia Munkhammar i ett pressmeddelande.

Artikelbild

| Johnny Söderlund, köksmästare på Strand Hotel.

LÄS MER: Gotländska matbutiker stoppar allt utländskt kött

De båda hotellen har nu påbörjat omställningen, som planeras bli helt klar under augusti månad.

– Det är flera delar som behöver ställas om då vi bedriver restaurangverksamhet med allt från frukost, lunch, fika, konferens och middag, säger Sofia Munkhammar.

Hanna Wiman, vd för hotellen, hoppas att beslutet ska sporra andra att göra samma sak.

– Detta är ett viktigt initiativ för oss, vi vill vara med och göra skillnad. Förhoppningsvis kan detta även inspirera fler verksamheter att göra på samma sätt. Alla kan vi göra något och tillsammans kan vi göra stor skillnad, säger Hanna Wiman i pressmeddelandet.