Gotlands enda aktiva deponi, den i Slite, beräknas nå sin maxkapacitet om mindre än ett halvår.

Och även återvinningscentralerna har problem, inte minst med fusk kring byggavfall, vilket GT skrev om i förra veckan.

Region Gotland jobbar nu för att öka kontrollerna där, men även för ett ökat återbruk av sådant som material och inventarier.

Artikelbild

| Vem vill inte ha en dörr som en gång suttit på Konsum i Slite?

Flera sådana initiativ finns redan på Gotland och ett nytt står i startgroparna, denna gång inifrån den bransch som producerar det mesta av avfallet i fråga.

Det är Alvar Hallgren bygg i Roma som snart byggt färdigt sin ”återbrukslada”, där sådant som fortfarande anses vara i okej skick kan säljas vidare.

Det handlar om ett miljöinitiativ – någon kassako till affärsidé lär det inte bli.

– Nej, vi gör nog ingen business på det här direkt. Men det känns som en viktig sak, både miljön och gamla saker ligger oss varmt om hjärtat, säger bolagets koordinator Ulrika Olsson.

Artikelbild

| Här finns lite av varje, bland annat närmast kompletta kök.

Vd Daniel Hallgren har funderat kring detta länge och för omkring tre år sedan började hans anställda också att samla på det avfall som borde kunna vara aktuellt för återbruk. När GT kommer på besök visar de upp en redan välfylld lagerlokal – och ute på deras gård i Roma står ännu mer grejer, på pallar och i höga staplar.

– Vi hanterar jättemycket avfall och vi vill minska på den mängd som deponeras. Det är också enkelt för oss att göra det, här finns redan många saker som folk vill ha, som rostfria bänkar, gamla skåp, kakel och klinkers, berättar Daniel Hallgren.

Artikelbild

| Region Gotlands avfallsutvecklare Lisa Larsson gillar nybygget i Roma.

Ledningen inom bolaget lämnar dock en del brasklappar. Den som redan nu planerar att köra till Roma med sin skräpfyllda släpkärra kan glömma det igen.

– Ja, vi tar inte emot något avfall! Det kanske kan bli aktuellt längre fram, vi får se, men då får folk ändå ringa först och erbjuda oss saker, säger Daniel Hallgren.

Och den som tror att Roma får en konkurrent till de stora bygghandlarna lär också bli besviken.

– Vi vill inte blåsa upp förväntningarna, det här kommer nog mer likna en skrotgård med försäljning, säger vd:n.

Från Region Gotlands sida tas initiativet positivt emot av avfallsutvecklare Lisa Larsson:

– Gud va bra!

Det krockar inte med regionens egna planer då?

– Nej, vi vill väl egentligen bara vara ett komplement till den befintliga återbruksmarknaden. Vi vill dessutom gärna ha samarbetspartners i det här, vi letar efter sådana just nu, svarar Lisa Larsson.