Det var i slutet av oktober som Spendrups huvudstyrelse tog beslutet att man ska bygga ett nytt bryggeri för Gotlands Bryggeri på ön. Högst troligt kommer det nya bryggeriet att ligga på Lundbygatan på Österby.

I nuläget bryggs det mesta av Gotlands Bryggeris öl på Spendrups stora anläggning i Grängesberg i Dalarna. När det nya bryggeriet står klart är målsättningen att det mesta av ölen ska bryggas på ön – nu bryggs runt 85 procent av Gotlands Bryggeris öl på fastlandet.

– Styrelsen har nu gett dotterbolaget Gotlands bryggeri klartecken att investera i ett nytt bryggeri. Det gör att vi får stora möjligheter att fortsätta växa som företag och kan utveckla ölhantverket på ön, och det är vi såklart väldigt glada för, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, i samband med att beslutet togs.

Sedan dess har Gotlands Bryggeri arbetat vidare med projekteringen inför byggnationen av det nya bryggeriet. Den 20 februari började Anders Wendler arbeta som ansvarig för projektet. Den 8 mars håller Spendrups huvudstyrelse ett möte och därefter hoppas bryggeriet kunna kommentera mer om den framtida processen.

– Vi ska svara upp emot en del önskemål från huvudstyrelsen och familjen Spendrup. Det är flera saker som ska checkas av, bland annat frågor om hållbarhet och hantering, säger Mikael Mossvall, nytillträdd vd på Gotlands Bryggeri.