Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att ge Gotlandshem tillstånd att pröva marknaden inför försäljning av fastigheter.

– Det här ingår deras strategi. De har ett underhållsbehov och tittar långsiktigt på sitt fastighetsbestånd, detta samtidigt som man har ett åtagande att bygga 400 nya lägenheter under perioden fram till år 2020. Det är ett stort åtagande och ska man klara av att finansiera nybyggnationen måste man också sälja fastigheter, som det ser ut i dag, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Han fortsätter:

– Det är en del av den strategi de har tagit fram och jag ser ingen dramatik i det. Så här ser det ut i fastighetsbranschen. Man köper, säljer och bygger nytt.

LÄS MER: Gotlandshem säljer fastigheter på ön

Det blev ingen votering om det här i regionstyrelsen, alla utom Brittis Benzler (V) var för förslaget. Regionstyrelsen föreslår därmed regionfullmäktige att Gotlandshem får bilda ett dotterbolag för avyttring av fastigheter.

Björn Jansson hoppas att det här kan bidra till att det kommer in nya fastighetsägare på den gotländska bostadsmarknaden.

– HSB till exempel, köpte 150 lägenheter för något år sedan och nu kan de också bygga nya på A7. Och det är fler som vill hit, bland annat har Rikshem visat intresse för vår marknad.

Simon Härenstam (M) håller med Björn Jansson om att det behövs fler aktörer.

– Jag tror att det är bra med blandade boendeformer på Gotland. Men huvudpoängen är att det blir fler bostäder på Gotland och större möjligheter att producera nytt, säger han.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.