Då var det dags att byta tränare igen

SILLY SEASON Niklas Hovivuori är inte längre tränare i Visby IBK.
Tillsammans med klubben har han enats om att gå skilda vägar.
Det brukar oftast dröja till januari innan Visby IBK byter tränare.
Den här gången valde man att agera redan i november och precis som ett allsvenskt fotbollslag nyligen gjorde släppte man nyheten vid 23-tiden på kvällen.

Någon bomb är det inte att Visby IBK går skilda vägar med tränare.
Det händer om var och varannan säsong.
Jag var på plats i Ica Maxi Arena i lördags när Visby IBK föll mot bottengänget Lagan IBK med 8-10.
Jag minns att jag tänkte för mig själv: "Går detta inte vägen, kan det här vara slutet för Niklas Hovivuori i Visby IBK".
Jag syftar på beslutet att plocka ut målvakten Martin Stolt med nästan två minuter kvar att spela och ställningen 7-8.
Ett i mina ögon, ett desperat och övermodigt beslut som heller inte gick vägen.

Och det var också det sista vi såg av Niklas Hovivuori som huvudtränare i Visby IBK. Jag pratade också med honom efter matchen och han var uppgiven.
Kanske kände han vad som komma skulle.
Han har varit i samma sits tidigare i Karlstad IBF.

Jag minns att jag träffade Hovivuori första gången i maj 2017 på Clarion Hotel och vi pratade om hur det är att få lämna sin klubb i förtid.
- Sådan är idrotten. Går det bra hyllas du och går det sämre så får du en spark i röven. Det tillhör. Den här världen är hård och går det inte som planerat får man gå. Det är som fotbollstränaren José Mourinho sade: "Det finns två typer av tränare, de som fått sparken och de som kommer att få sparken", sade han då.

Niklas Hovivuori lämnar Visby IBK med 32 matcher (14 segrar, sju oavgjorda och elva förluster). Det är förstås inte godkänt på något sätt.
Om man ska bena upp Visby IBK under Hovivuori så var förra hösten formidabel och bland det bästa jag sett klubben prestera.
Det var disciplinerat och det tycktes växa fram någon slags vinnarkultur, men den raderades ut ungefär vid den här tidpunkten för ett år sedan och därefter har Visby IBK:s spel inte varit mycket att skriva hem till morsan om.
Årets tabellrad (3-2-5) är usel sett till spelarmaterial och frågan har ställts till klubben om förtroendet var förbrukat för tränaren, även om det så sent som i tisdags inte var det.
 Vi har bytt rätt mycket och börjar snarare hitta rätt, skulle jag säga. Man kan inte förändra hela tiden, sade Joakim Bandholtz då.

Betyder det att tränaren Niklas Hovivuori har fortsatt förtroende?

– Ja, jag har inte planerat för något annat och har en bra dialog med Niklas. Han tänker bra.

Ett dygn senare vad samarbetet avslutat och Joakim Bandholtz klar för sin tredje sejour som huvudtränare i föreningen.

Rätt beslut att bryta? Klart är att resultaten är långt ifrån vad man hoppats på. Niklas Hovivuori har inte fått ordning på laget utan har vaskat om rejält i femmorna under säsongen och inte fått spelet att stämma.
Han har också valt att matcha de rutinerade spelarna hårdast. Det har lätt till att det unga gardets med spelare som Filip Björk, Kasper Broby, Joel Sundstrand, Heikki Hirivuso, Jonathan Ronsten med flera har stangerat.
De tre förstnämnda skulle laget byggas kring var det tänkt.
Både Björk (given i Sirius, SSL) och Sundstrand (slutat) lämnade efter en säsong och Kasper Broby som gjort sig känd som en notorisk målskytt i ungdomslandslagen har blivit iskall och bara gjort ett mål den här säsongen.
Till Hovivuoris försvar ska sägas att han inte på något sätt är unik om att inte kunna ta Visby IBK till SSL-kval. Ingen annan har lyckats med det. 

- Ska vi klara våra mål kommer ansvaret hamna på samtliga individer som behöver rannsaka sig själv, sade Joakim Bandholtz i pressmeddelandet om återstoden av säsongen.

Det gäller förstås även sportchef, sportkomitté och styrelse som rekryterar "fel" tränare gång på gång. Vad beror det på? Även här är det rannsakan som gäller.

Visby IBK:s tränarkarusell: 
07/08: Mika Packalén inleder men blir sjukskriven, ersätts av Loove Ringwall. (avancemang till allsvenskan)
08/10: Håkan Bergström.
10/11: Mika Packalén.
11/13: Joakim Sjöstrand inleder men ersätts av Joakim Bandholtz. (degradering till division 1).
13/14: Stefan Mörk ny, men hoppar av före säsongen. Bandholtz återvänder. 14/15: Michael Rasi skriver treårskontrakt, men får lämna efter första säsongen trots avancemang till allsvenskan.
15/16: Tom Iversjö är en långsiktig värvning och får en tillsvidare-anställning i klubben.
16/17: Tom Iversjö blir uppsagd i januari, men fullföljer säsongen. Viktor Matsenius kommer dock in som matchcoach i januari. 
17/18: Niklas Hovivuori signas på två år.
18/19: Niklas Hovivuori kliver av den 28 november, ersätts av Joakim Bandholtz.

*
Läser på fotbolldirekt att gotlänningen Henrik Löfkvist, 23, finns med på nye Kalmar FF-tränaren Magnus Pehrssons önskelista över nyförvärv.
Klart intressant, säger jag och blundar då för den senaste tidens kaos.
Löfkvist har en bakgrund som ungdomsspelare i klubben och skulle kunna få en betydande roll i det "nya" Kalmar.
Varför inte som centralmittfältare tillsammans med geniale playmakern Rasmus Elm. Snacka om läromästare.
Henrik Löfkvist kommenterar också uppgifterna, men utan att bekräfta något.
Det var kul att höra! Kalmar är min moderklubb också, så det är klart att det hade varit intressant. Jag har ett par vänner kvar där, det är en fin klubb med en underbar arena, sade han till Fotbolldirekt.
Löfkvist har inga planer på att följa Dalkurd ner i superettan och kan lämna klubben mot en förutbestämd fast summa.
Och visst kittlar tanken att se två gotlänningar i samma allsvenska klubb.
Anfallstalangen Alexander Ahl Holmström skrev nyligen på ett A-lagskontrakt för KFF efter att ha vräkt in mål i U-lagen.

”Enorm förlust för Fardhem”

Sorgliga nyheter på fredagen om att fotbollsledaren och eldsjälen Ole Nyman avlidit.
Jag har inte haft överdrivet mycket att göra med honom genom åren men har alltid mötts av ett vänligt leende och hans utsträckta hand när jag besökt idrottsplatsen i Fardhem.
Ole Nyman är anledningen till att Fardhem IP är öns vackraste och mest skinande fotbollsplan. Dagens sanning är att få allsvenska arenor ens matchar den.
Två gånger fick han se sin favoritklubb Hammarby lägga träningsläger på "hans" gräs och det måste vara bland de största komplimangerna du kan få som hammarbyare och planskötare.
Själv ville han inte lyfta sitt eget arbete, men det gjorde gärna hans vänner i föreningen.
Jag minns att jag gjorde ett reportage om klubben i somras när fotbollsplanen kom på tal:
– Äsch, det är väl inget speciellt med den, menade Ole.
Varpå vännen Gunnar Kotz högg direkt:
– Det är den finaste planen på Gotland och det tack vare Ole. Han är intresserad av fotboll, servicevänlig och han är noga med att vi ska ha en bra plan.
Ole avslöjade också hemligheten bakom Fardhem IP: 10 millimeter vatten varje morgon klockan 5.
Den där servicevänligheten som Gunnar nämnt upplevde också jag och min dotter Alice. Vi hade åkt ut för att kolla Hammarbys träning. Ni vet hur det var sommaren 2018. Det var stekhett och vinden stod stilla när Ole kom fram och frågade Alice om hon vill ha en glass och därefter fick hon trots att kiosken var stängd gå in och välja valfri glass ur frysboxen.
Jag kände inte människan Ole, men tänker att den lilla gesten säger mycket om personen.
För Fardhem Garda BK är förstås förlusten enorm, men störst är den ändå för familj och vänner.
Ole Nyman var nominerad till ”årets idrottsgärning” på lördagens idrottsgala, men kommer nu hedras med en tyst minut.

"Ett perfekt steg för Löfkvist"

Det brukar storma i Dalkurd, men förra året blåste det mer än vanligt med avhoppade finansiärer som ledde till ekonomisk kris. Tränare fick sparken, VD fick sparken och flera av klubbens tongivande spelare såldes.
En stod dock upp i kaoset och slogs in i det sista att rädda ett allsvenskt kontrakt.
Henrik Löfkvist
lyckades inte, men kan ändå lämna Dalkurd med högt huvud. Han var med och tog laget upp i allsvenskan och han visade att han håller god allsvensk klass.

Henrik Löfkvist har ända sedan sensommaren också varit tydlig med att han inte tänkte följa klubben ner i superettan. Den tidigare Gutespelaren är klok när han väljer att prioritera sin egen karriär och spetsar till konkurrensen rejält i Kalmar FF:s backlinje.
Henrik har faktiskt Kalmar FF som moderklubb, men bytte som 10-åring till Gute när familjen flyttade hem.
Ryktet om Kalmar FF som framtida adress tog fart i november när Magnus Pehrsson anställdes som huvudtränare, men därefter har det varit locket på fram till nu.
Jag nämnde det i slutet av det här blogginlägget.

I Henrik Löfkvist får Kalmar FF en funktionell spelare av god klass och med utvecklingspotential. Kalmar får dessutom även ett offensivt hot. I fjol gjorde Löfkvist två mål och fyra målgivande passningar för sott Dalkurd. Bara tre allsvenska försvarsspelare toppade den siffran (Björn Paulsen (5+4), Jonathan Tamimi (1+7) och Jesper Arvidsson (4+4).
Kalmar FF blir ett perfekt steg för Löfkvist som kommer att stångas med framför allt Viktor Elm och Fidan Aliti.
Jag har en känsla av att Rasmus Elms fot i kombination med brorsan Viktor och Henrik Löfkvist huvudspel kan bli ett effektivt vapen på fasta situationer.
Det här blir bra – för Kalmar och Löfkvist.

**
Liisa Kokkonen återvänder till Endre efter två års paus från innebandyn.
Den finska "väggen" har skrivit på för säsongen ut eftersom Sophia Lundmark är gravid och väntar bli mamma till sommaren.
Thea Ekholt får nu chansen som förstakeeper är tanken och jag hoppas att hon tar den.
Klart är också att Endre IF behöver värva ytterligare en målvakt till kommande säsong eftersom Lundmark kommer att vara mammaledig.

*
Mycket silly season nu. Håll utkik på helagotland.se för det senaste.

Så slutar allettan

JVM drog igång på annandagen och hockeyfebern med den.
I kväll stiger den ytterligare några grader när det är dags för allettan och Visby Roma inleder hemma mot Huddinge.
Här är min ranking av lagen i allettan södra och lite intressant statistik.
1. TROJA-LJUNGBY
Nyförvärv: Johan Andersson, f (comeback).
Förluster: -
Placering i grundserien: Tvåa i södra, 44 poäng.
Powerplay: 16,42 %.
Penalty killing: 87,14 %.
Skyttekung: Mattias Åkesson 22 (6+16).
Målvakter: Anton Svensson 92,94% och Wictor Ragnewall 91,84 %.
2.VIMMERBY HC
Nyförvärv: Henri Fomin, f (Tours), Sebastian Kauppila, b (KeuPa HT), Joakim Stjern Svensson, f (HV71 J20).
Förluster: Martin Pärna, f (Mariestad), Robin Höglund, f (Huddinge).
Placering i grundserien: Etta i södra, 47 poäng.
Powerplay: 25,68 %.
Penalty killing: 91,07 %.
Skyttekung: Måns Carlsson 22 (9+13).
Målvakter: Jonathan Stålberg 93,16 % och Tomas Rydén 92,10 %.
3. KRIF HOCKEY
Nyförvärv: -
Förluster: Marcus Karlström, b (Södertälje)
Placering i grundserien: Trea i södra, 43 poäng.
Powerplay: 32.18 %.
Penalty killing: 86,96 %.
Skyttekung: Victor Löfstedt 23 (9+14).
Målvakter: Oscar Malm 92,80 % och Daniel Rosengren 91,94 %.
4. KRISTIANSTAD IK
Nyförvärv: Simon Lööf, b (Merrimack Colege), Erik Lundblad, b (Hvidovre Fighters).
Förluster: ­-
Placering i grundserien: Fyra i södra, 41 poäng.
Powerplay: 19,48 %.
Penalty killing: 84,72 %.
Skyttekung: Mattias Åkesson 22 (6+16).
Målvakter: Joel Gistedt 91,83 % och Oliver Tornerefelt 93,33 %.
5. HUDDINGE IK
Nyförvärv:- 
Förluster: -
Placering i grundserien: Tvåa i Östra, 50 poäng.
Powerplay: 24,24 %
Penalty killing: 88,89 %.
Skyttekung: Oscar Bergqvist 26 (10+16).
Målvakter: Pontus Eltonius 94,09 och Daniel Fahlström 92,90 %.
6. TRANÅS
Nyförvärv: Jesper Alasaari, b (HC Flyers) och Robin Johansson, d (Viking HC).
Förluster: -
Placering i grundserien: Tvåa i västra, 53 poäng.
Powerplay: 26,32 %.
Penalty killing: 89,47 %.
Skyttekung: Anton Blomberg 28 (15+13).
Målvakter: Fredrik Bergvik 93,27 % och Victor Johnson 91 %.
7. VISBY ROMA
Nyförvärv:- 
Förluster: -
Placering i grundserien: Fyra i östra, 42 poäng.
Powerplay: 17,53 %.
Penalty killing: 81,98 %.
Skyttekung: Mikael Adamsson 26 (19+7).
Målvakter: Daniel Marmenlind 93,13 % och Martijn Oostewijk 92,06 %.
8. MARIESTAD
Nyförvärv: Martin Pärna, f (Vimmerby).
Förluster:-
Placering i grundserien: Trea i västra, 47 poäng.
Powerplay: 23,08 %.
Penalty killing: 81,43 %.
Skyttekung: Oskar Norlöv 21 (7+14). 
Målvakter: Tobias Sandberg 94,37 % och Isak Andersson 85,57 %.
9. HANHALS
Nyförvärv: Hampus Melén, f (Tingsryd), Filip Roos, b (Frölunda J20), Oliwe Fjellström, f (Frölunda)
Förluster: Kim Roussakoff, b (Tingsryd), David Stenbacka, f (GSK Hockey).
Powerplay: 22,03 %.
Penalty killing: 81,40 %.
Skyttekung: Robin Carlsson 31 (15+16).
Målvakter: Arvid Söderblom 90,90 % och Hector Scott 86,96 %.
10. GRUMS
Nyförvärv: Jesper Appel, b (Västerås), David Tindefjord, mv (Arvika), Ivan Jakubic, f (Munkfors), David Henriksson, f (Munkfors).
Förluster: -
Placering i grundserien: Femma i västra, 34 poäng.
Powerplay: 26,57 %.
Penalty killing: 81,43 %.
Skyttekung: Jesper Norbäck 26 (9+17).
Målvakter: Martin Svedberg 91,22 %  och Viktor Scherrieblie 90 %.

Karlssons julkalender: Lucka 24

Välkommen till min julkalender. Små glimtar av vad som hänt under 2018.

SOM ETT BARN PÅ JULAFTON
Jag hade längtat efter den här dagen länge och trodde inte att den skulle komma.
Och som den gjorde det.
Och som Södervärnshallen levererade det som jag alltid älskat den för.
Och så lite chans Ica Maxi Arena har i jämförelse när det kommer till att skapa en stämning för liveidrott.
Södervärnshallens gryta kokade, enligt gammal vana över när Visby IBK tog emot Onyx den 30 oktober.
Sörmlänningarna gjorde vad de ville i mittperioden och gick från 2-2 till 7-2 inför hemmapubliken.
Jag hade börjat fila på min matchkrönika när allt vände.
Visby IBK fick en tidig reducering och sedan fick publiken se en sådan där övernaturlig vändning som får även den mest inbitna sportreporter att prisa gud.
3-7 blev 4-7, 5-7, 6-7 och 7-7.
Onyxspelarna ville bara att matchen skulle ta slut medan hemmalaget kände blodvittring.
Onyx höll undan och när bortakeepern efter fem insläppta mål knyter näven av lättnad över en räddad poäng var det talande för matchen.
Förlängningen vann Visby IBK efter ett mål av Marcus Jovic och matchen som var ett led i Visbys 30-årsjubileum fick det perfekta slutet.
Onyx hade fått pisk och flera spelare hade förstått vad som ger ett magiskt och romantiskt skimmer över den gamla gympasalen.
Innebandyn var hemma igen.
Och jag var som ungarna är i dag efter Kalle Anka.
God jul!

Välkommen till min hörna. Här skriver jag av mig när tidningarna gått i tryck eller sidorna inte räcker till. Fokus ligger naturligtvis på gotländsk idrott.

Namn: Mattias Karlsson

Yrke: Sportchef på Gotlands Media.

Bor: Visby.

Familj: Sambo och tre barn.

Nyhetstips eller kritik mejlas till: mattias.karlsson@gotlandsmedia.se

Bloggar