Vem är det som klåpar med min bro?

Fem i tolv, bara några dagar innan den nya kryssningskajen ska invigas, då kommer nyheten att den permanenta gångbron över Färjeleden inte kan byggas.

Man har missat en detalj. Detaljplanen. (Läs mer HÄR)

Den stålkonstruktion som blev den tillfälliga lösningen, och som står där nu, den är en god kandidat till Gotlands fulaste konstruktion. Och nu blir det av allt att döma kvar, kanske ända till 2021.

Att ändra detaljplaner kan som bekant ta tid.

Man kan kunna tycka att en sån här sak, en ganska avgörande sak, som att om man får bygga en bro eller inte skulle kunna ha uppmärksammats lite tidigare, så att processen hade kunnat sättas igång.

Vad våra kryssningsbesökare möts av nu nere på hamnen är knappast Venedig om man säger så. En grusplan, en extremt ful stålkonstruktion, några oljecisterner. När de klivit av sin lyxiga båt väntar, efter denna intagande utsikt, en klättring uppför trapporna, sedan nedför trapporna. 
Och efter det en lång vandring mot staden, där man dessutom ska korsa den vältrafikerade Giutebacken.
Det finns en hel del problem med den här infrastrukturen kan man säga.

Om man bortser från det rent estetiska i den tillfälliga bron, vilket är nästan omöjligt, men om man försöker, återstår det praktiska.

Den genomsnittlige kryssningsturisten är ingen elitidrottsman. Medelåldern är hög. Många är rörelsehindrade. Man behöver inte vara rörelsehindrad förresten för att tycka att klättringen uppför och nedför trapporna till bron är tung, men en rullstol, krycka eller rullator gör knappast saken lättare.

Nåja. Taxi- och bussbolagen firar nog med tårta i dag i alla fall. Alltid någon som blir glad.

Vi fortsätter låsa upp samhällsinformation

Sedan förra veckan har vi haft allt material som på något sätt handlat om coronaviruset upplåst på vår sajt.

Detta eftersom den kris vi är mitt uppe är så stor och så svår att överblicka att vi just nu inte har en aning om vilka konsekvenser den får på lång sikt.

Här har mediabolagen resonerat lite annorlunda. Vissa sajter har fortsatt att ha allt material bakom lås och bom, medan andra haft en blandad variant.

På Helagotland.se kommer vi fortsättningsvis att låsa upp allt som betraktas som samhällsviktg information, det vill säga besked från vården eller Region Gotland, sådant som berör smittspridning eller på andra sätt är avgörande för befolkningen att känna till. Även om vi är ett privat företag och inte public service har vi ett ansvar som nyhetsförmedlare, och det kommer vi att fortsätta att ta.

Däremot kommer annat material på sajten att vara låst framöver, och för att läsa det måste du vara prenumerant. Det kan också vara artiklar som på ett eller annat sätt berör corona (nästan alla gör ju det i dag), men som inte är av den digniteten att det räknas som viktig eller avgörande information för allmänheten.

I ett sånt läge som samhället befinner sig i just nu prövas vi på ett sätt som jag aldrig tidigare sett. Vissa saker gör mig glad, som till exempel initiativet att starta en hjälpgrupp på Gotland för de som kanske inte kan eller vågar ge sig ut att handla eller köpa mediciner.

Andra saker gör mig beklämd, som till exempel att se hur människor ogenerat bunkrar saker i apotek och mataffärer, helt utan att tänka på att det vora bra om vi kunde dela på resurserna och varorna så att de räcker till fler.

Det här är inte ett läge att vara egocentrerad. Om vi inte tänker att vi ska klara detta tillsammans så kommer krisen att bli så mycket värre för många.

 

Men kan ni sluta gubbgissa nu?

Om man vill ha sitt sunda förnuft kvar är det för tillfället bäst att undvika sociala medier.

Vi har blivit vana vid att få lekmannaanalyser kastade på oss från höger och vänster om de mest skilda saker, men coronavirusets framfart är ändå något helt exceptionellt.

Kanske lever jag i en filterbubbla, men i mitt flöde är det en markant övervikt av män som helt plötsligt har blivit experter på smittspridning och virus. Män som vet om skolor ska stängas eller inte. Som konstaterar än det ena än det andra om saker som de mig veterligen inte har en aning om. Men tvärsäkra är de, och inte sällan väldigt kritiska mot expertis och myndigheter som har till uppgift att sköta detta.

Jag har, till skillnad mot många av de självutnämnda bakteriologerna, förtroende för myndigheterna. Jag lyssnar på deras råd, tvättar händerna, finner mig i beslut även om jag inte alltid förstår på vilka grunder de fattats eftersom jag samtidigt inser att anledningen att jag inte förstår är att jag inte är någon expert.

Bäst hittills i denna röra är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Hon är en klippa i den här stormen, lugn och saklig och kunnig. Hon twittrade häromdagen, med en stor dos ironi:

"Kan folk som har åsikter om vilka analyser av corona som ska köras och i vilken takt, vänligen anmäla sig senast den 15 april till utbildningen som biomedicinsk analytiker. Obs! Naturvetenskapligt gymnasium är inträdeskrav".

Vi på Helagotland.se fortsätter att rapportera om coronaviruset lokalt. Vi har just nu alla artiklar om detta upplåsta för att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen. Det här beslutet är fattat av mig och gäller tills vidare. Hur det blir nästa vecka får vi se, klart är dock att vi alltid kommer att se till att samhällsviktig information finns tillgänglig för alla. Det är vårt sätt att försöka hjälpa till.

Avslutningsvis, jag är också ett stort fan av satirikern Kent Wisti. Han skrev i går på det tema som jag inledde den här bloggen. Läs honom, följ honom på sociala medier. Han är också en sansad röst i ett sorl av konstigheter.

Wisti:

"Man får ha åsikter och man får vara kritisk. Man får föra fram sina åsikter.
Men man måste inte. Vi har odlat ett samhälle där vi har byggt en självklarhet och en förväntan om att vi skall värdera allting, ha en åsikt och uttrycka den. Det är bra. Det är en demokrati när den är som bäst.
Men du måste inte ha en åsikt om allting. Du måste inte ta ställning till allting och du måste inte uttrycka den alltid.
Till exempel måste du inte ta ställning till om det är rätt eller fel att stänga skolor. Om du inte är rektor vill säga, eller sitter i kommunalt beslutande organ. Då är det din roll och en viktig roll just nu.
Vi andra har andra roller. Att se till att saker fungerar och att hålla ihop som samhälle utifrån den situation som ges och som förändras hela tiden. Det finns inget facit.
I den rollen ligger inte att gubbgissa och värdera varje beslut som tas. Men vi är så vana vid det. När vi har rott det här i land, vilket vi kommer att göra och vi kommer att lära oss massor av bra saker, då kan vi återgå till facebook, twitter och fikaborden och värdera allting och tycka saker. Men fram tills dess så spottar vi inte i händerna, men vi hugger i tillsammans."

Därför låser vi upp allt om coronaviruset

Från och med i dag låser vi upp allt vi skriver om coronaviruset.

På vår sajt har vi även en hel del material från TT under flikarna Inrikes och Utrikes, och vi ska försöka hinna låsa upp även de artiklarna.

Vi tycker att det är viktigt att allmänheten får relevant och snabb information om detta. Vi vill undvika ryktesspridning och stå för en balanserad och trovärdig bevakning. Vi vill hjälpa till att förhindra smittspridning, och genom att låsa upp artiklarna på Helagotland.se kan vi förhoppningsvis dra vårt strå till stacken.

Coronaviruset berör alla, och det finns en utbredd oro.

Jag ska erkänna att när de första rapporterna om coronaviruset nådde oss från Kina så tog jag det inte på särskilt stort allvar. Inte ens när de första fallen dök upp Europa tänkte jag att det har var något att oroa sig för, inte för oss här uppe i norr.

Men där misstog jag mig ordentligt. Just nu i skrivande stund har vi ingen aning om vart detta tar vägen. Vi kan inte förutse konsekvenserna på något plan. Hur väl rustat är Gotland egentligen om det skulle behövas många platser för intensivvård? Beskeden från sjukvården har hittills varit av lugnande karaktär, men med tanke på att Visby lasarett gick upp i stabsläge och hade platsbrist för inte så länge sen helt utan coronaläge kan man ju undra.

I ett längre perspektiv kan man fundera på hur detta drabbar Gotland som besöksmål. Kan Almedalsveckan anordnas? Om inte vore det ett dråpslag mot den gotländska näringen. 

Hur kommer färjetrafiken att påverkas om regeringen fattar beslut om förbud mot stora folksamlingar? Räknas en full färja med 1650 pax som en folksamling? Det finns så många frågor.

Men från och med nu gäller det för var och en att ta sitt ansvar, oavsett om man anser sig vara i en riskgrupp eller inte. För även om du råkar vara ung och stark så finns det många andra som kan drabbas väldigt hårt av det här viruset.

Följ myndigheternas rekommendationer. Tvätta händerna. Visa hänsyn och använd sunt förnuft.

 

Du missar så otroligt mycket!

Vi som jobbar med Helagotland.se har oftast fokus på det vi kallar "first screen". Det är alltså toppartiklarna på sajten, de som ligger överst i det "första fönstret" som man får upp. I desktop handlar det om sju stycken puffar, och vi vill gärna att alla är intressanta för så många läsare som möjligt och driver trafik.

I mobilen ser det annorlunda ut, där scrollar man på ett annat sätt, men även där är ordningen viktig. Saker som ni inte vill läsa ska inte ligga där, kan man sammanfatta det hela.

När man jobbar på det sättet och med vårt mätverktyg som måttstock är det lätt att glömma allt annat.

Helagotland.se är en väldigt stor sajt, och otroligt mycket mer än vad som ryms i ett webbläsarfönster.

Men vi vet också att användarna, det vill säga ni, inte så ofta som vi skulle vilja klickar er in på våra undersidor, och mycket av det material vi faktiskt har hamnar lite undangömt och blir inte läst eller sett i den utsträckning vi skulle vilja.

Inte i den utsträckning materialet är värt heller för den delen.

I dag snubblade jag som av en slump över sportens fantastiska serie Tillbaka till klassikerna som publicerades för några år sedan.

Det är fascinerande läsning, välgjorda dokument över flera av de största händelserna inom gotländsk idrott.

Kolla själva, ni hittar alla reportage HÄR.

Så den här bloggen kommer jag att tillägna allt material som du som betalande kund får tillgång till, men som du kanske inte hittar vid en första snabb scrollning på din mobil.

1) INSÄNDARNA (länk).

- Visste du att vi har ALLA insändare från både GT och GA på sajten? 

2) LEDARNA (länk)

- Mats Linder i GA och Eva Bofride och Erik Fransson i GT skriver varje dag lokala opinionsartiklar, ledare, om allt som händer på Gotland. Ett perfekt sätt att hålla sig uppdaterad. Och när du får alla tre på samma plats blir det lätt att få olika perspektiv på händelserna.

3) LAGFARTERNA (länk)

- Vem sålde? Vem köpte? Och för hur mycket? Vi publicerar alla lagfarter med köpare och säljare löpande. Väldigt intressant för den som vill ha koll på fastighetsaffärerna på Gotland.

4) FAMILJEANNONSERNA

- Dödsannonser, minnesord, grattisannonser. Allt finns samlat på ett och samma ställe!

5) EVENEMANGSLISTAN

- Vill du veta vad som finns att göra? Allt från kulturhändelser och konserter till öppettider och idrottsevenemang. Du kan också enkelt och helt gratis lägga in ditt eget evenemang!

6) KRÖNIKÖRERNA

- GT:s och GA:s krönikörer är populära och vällästa i tidningen. På webben? Borde vara bättre. Kanske har du inte hittat dem? Men här finns de allihop! Bison, Ihreskog, Radhe, Mien, Jenny...

7) E-TIDNINGARNA

- Som premiumkund kan du självklart läsa e-tidningarna varthelst du än befinner dig, och när du vill! Är du inte betalande kund kan du ändå läsa vår nya e-tidning Helg Extra som kommer varje söndag helt gratis!

Vad vill du att vi ska skriva mer om?

Det vi på Gotlands Media gör engagerar, det kan vi se och höra varje dag.

Många har åsikter om vad vi gör, hur vi gör det och varför, något som vi verkligen uppskattar och försöker att ta till oss av. Det är ni som är våra läsare, och det är också ni som vill betala för lokal journalistik.

Därför är det logiskt att vi också försöker skriva om och bevaka det som ligger er närmast och som ni vill läsa mer om.

Nu har ni chansen att påverka på riktigt i vår läsarpanel!

Gå med i den, det är enkelt och leder inte till att ni får era mejlboxar fyllda med irrelevant reklam. Däremot får ni ersättning för den tid ni lägger ned på att svara på enkla frågor om GT, GA och Helagotland.se.

Vad vill du läsa mer om?

Vad är viktigast för dig?

Hur läser du våra produkter, och när?

Vad skriver vi om som är helt ointressant för dig?

Dina svar är viktiga för oss och kommer att vägleda oss i vårt ständigt pågående arbete för att bli mer aktuella, mer relevanta och kunna fortsätta att vara en viktig aktör i samhällsdebatten!

Så registrera dig nu, följ länken HÄR!

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se och Gotlands Tidningar


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, fotbollsdomare, seglar tvåmänning, och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

Bloggar