Jag älskar kolhydrater

Vecka tre utan kolhydrater. Det är märkligt att ett liv som kostar så mycket kan kännas så fattigt.

När jag lägger av med det här är det enbart på grund av tristess.

Hur kan man tycka att tillvaron är kul utan öl och ostbågar och choklad?

Eller bara en så enkel sak som min mellanfil med skivad banan och flingor till frukost. Hatar avokado och keso och ägg.

Men jag knegar på, och det går ganska bra trots allt tycker jag.

På den positiva sidan hamnar definitivt att jag är jämnare i blodsockret. Inga dippar på förmiddagarna, ingen matkoma efter lunchen.

Sen har vi fler positiva saker. Många fler. Eh...

Det finns säkert något mer positivt, men jag kommer inte på något på rak arm.

Negativa saker är desto lättare att hitta.

Förutom att det är dyrt som fan att inte äta kolhydrater och att jag saknar en hel del goda saker så saknar jag ännu mer min uthållighet. Jag är svag som en sjögurka.

Lyckades ta mig runt en mil i helgen utan att bryta ihop, och det är ju ett framsteg mot förra veckans haveri när jag fick gå hem med gråten i halsen.

Men jag har ingen kraft, ingen explosivitet. Jag har kört några pass på gymmet och det är snudd på pinsamt. CRX och Bur kallas passen, och det är modernt och tufft gymspråk för cirkelträning. Har orkat lyfta lika mycket som jag gjorde som tioåring.

 

Målet är inte att gå ned i vikt, som sagt, och tur är väl det för då hade jag varit helt knäckt. 79,7 stod vågen på förrförra måndagen, nu 79,1. Det är i princip ett toabesök som skiljer. Ett fiasko ur den synvinkeln.

Lever jag då som en asket? Nej, det gör jag väl inte. Bless me father for I have sinned.

Vi hade lagfest i helgen med fotbollen och då rådde undantagstillstånd. Det blev en hel del många öl.

Jag har även druckit whisky. Jag har ätit ett (1) pommes frites. Men annars har jag nog varit duktig.

 

Jag har aldrig varit en kostmänniska, så detta är helt nytt för mig. Jag har ätit det som jag varit sugen på, och det har funkat bra eftersom jag gjort av med med kalorier än jag stoppat i mig.

Men kostmänniskor är speciella. De är lite som fotbollsfans. Lättkränkta och allvetande. Jag har hamnat i diverse märkliga diskussioner där jag tvingats försvara det här experimentet mot kostmänniskor med ytterst bestämda åsikter om ditten och datten.

Jag kan inte försvara någonting. Det här är ett experiment. Jag vet inte vad som är rätt.

Av allt att döma är low carb skit, om ni frågar mig. Några andra dieter vet jag inget om och bryr mig inte det minsta faktiskt.

Men jag ska hålla ut mina fyra veckor, jag hinner ändra mig. Det hinner också bli fred på jorden och jag hinner även vinna drömvinsten på lotto.

Men det är inte omöjligt.

Återkommer i ärendet.

 

Till sist. Apropå gym. Jag har varit på väldigt många såna, Men Form City liknar faktiskt inget annat jag sett. Extremt snyggt får jag säga. Som en grotta. Fast stylish. Mycket imponerad av allt utom musiken.

Gymmusik är fruktansvärd generellt förvisso, så det får jag kanske ha överseende med.

Nu skulle ändå jag vilja påstå att inredningen är mer hårdrock än nåt annat, så kanske skulle man låta Palten välja musiken också och inte bara måla snyggt på väggarna?

Ge oss din coronahistoria!

Det som händer nu saknar motstycke.

Nu öppnar vi på Helagotland.se möjligheten för alla att dela med sig av sina tankar, känslor eller vad det nu kan vara om det som sker i coronavirusets spår.

Redaktionschef Ulrica Fransson skrev den här krönikan i dagens GT och GA, och jag delar den här i min blogg.

Vill du bidra: HÄR ÄR LÄNKEN TILL FORMULÄRET

 

Ulrica Fransson:

Det som händer i spåren av corona måste betraktas som extraordinärt.  Vi upplever en tid när vi alla på något sätt, i stort eller smått, tvingas förändra våra liv. Jag är ganska säker på att vi i framtiden kommer att prata om ett före och ett efter virusets framfart. Däremellan, där vi just nu befinner oss, sker dagligen och stundligen både jobbiga, smått ofattbara och en rad positiva saker. Tyvärr fungerar vi människor så att så fort allting rullar på igen blir vi fullt upptagna av nuet att vi glömmer bort hur det egentligen var.

Det vill vi på Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och Helagotland.se ändra på. Därför försöker vi från och med nu, med er hjälp, att skapa ett tidsdokument, fyllt av era berättelser. Hur fungerar egentligen livet på ön? Har du varit sjuk, hur var det? Är någon anhörig drabbad av viruset? Hur påverkar inskränkningarna i våra liv ditt företag och dina anställda? Har du fått oväntad hjälp? Hur är det att vara i karantän? Blev permitteringen vägen till något nytt och spännande? Hur gjorde ditt företag för att överleva?

Jag är säker på att det finns hur många berättelser ur vardagen som helst att berätta.

Erfarenheten säger att gotlänningarna är bra på att sluta sig samman, hjälpas åt och klara sig med lite när det krisar. Kanske kommer just därför våra berättelser att skilja sig från upplevelser från andra ställen i landet eller i världen.

Det viktiga är att det är din egen berättelse du skriver ned. Personlig med upplevelser, känslor, tankar och reflektioner.

Varje berättelse kommer att publiceras på Helagotland.se, skicka gärna med en bild. Eventuellt bestämmer vi oss för att samla ihop alla, eller några stycken, i ett tryckt format när allting lugnat ned sig. Det vet vi inte än, det tar vi ställning till då.

Vi fortsätter låsa upp samhällsinformation

Sedan förra veckan har vi haft allt material som på något sätt handlat om coronaviruset upplåst på vår sajt.

Detta eftersom den kris vi är mitt uppe är så stor och så svår att överblicka att vi just nu inte har en aning om vilka konsekvenser den får på lång sikt.

Här har mediabolagen resonerat lite annorlunda. Vissa sajter har fortsatt att ha allt material bakom lås och bom, medan andra haft en blandad variant.

På Helagotland.se kommer vi fortsättningsvis att låsa upp allt som betraktas som samhällsviktg information, det vill säga besked från vården eller Region Gotland, sådant som berör smittspridning eller på andra sätt är avgörande för befolkningen att känna till. Även om vi är ett privat företag och inte public service har vi ett ansvar som nyhetsförmedlare, och det kommer vi att fortsätta att ta.

Däremot kommer annat material på sajten att vara låst framöver, och för att läsa det måste du vara prenumerant. Det kan också vara artiklar som på ett eller annat sätt berör corona (nästan alla gör ju det i dag), men som inte är av den digniteten att det räknas som viktig eller avgörande information för allmänheten.

I ett sånt läge som samhället befinner sig i just nu prövas vi på ett sätt som jag aldrig tidigare sett. Vissa saker gör mig glad, som till exempel initiativet att starta en hjälpgrupp på Gotland för de som kanske inte kan eller vågar ge sig ut att handla eller köpa mediciner.

Andra saker gör mig beklämd, som till exempel att se hur människor ogenerat bunkrar saker i apotek och mataffärer, helt utan att tänka på att det vora bra om vi kunde dela på resurserna och varorna så att de räcker till fler.

Det här är inte ett läge att vara egocentrerad. Om vi inte tänker att vi ska klara detta tillsammans så kommer krisen att bli så mycket värre för många.

 

Men kan ni sluta gubbgissa nu?

Om man vill ha sitt sunda förnuft kvar är det för tillfället bäst att undvika sociala medier.

Vi har blivit vana vid att få lekmannaanalyser kastade på oss från höger och vänster om de mest skilda saker, men coronavirusets framfart är ändå något helt exceptionellt.

Kanske lever jag i en filterbubbla, men i mitt flöde är det en markant övervikt av män som helt plötsligt har blivit experter på smittspridning och virus. Män som vet om skolor ska stängas eller inte. Som konstaterar än det ena än det andra om saker som de mig veterligen inte har en aning om. Men tvärsäkra är de, och inte sällan väldigt kritiska mot expertis och myndigheter som har till uppgift att sköta detta.

Jag har, till skillnad mot många av de självutnämnda bakteriologerna, förtroende för myndigheterna. Jag lyssnar på deras råd, tvättar händerna, finner mig i beslut även om jag inte alltid förstår på vilka grunder de fattats eftersom jag samtidigt inser att anledningen att jag inte förstår är att jag inte är någon expert.

Bäst hittills i denna röra är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

Hon är en klippa i den här stormen, lugn och saklig och kunnig. Hon twittrade häromdagen, med en stor dos ironi:

"Kan folk som har åsikter om vilka analyser av corona som ska köras och i vilken takt, vänligen anmäla sig senast den 15 april till utbildningen som biomedicinsk analytiker. Obs! Naturvetenskapligt gymnasium är inträdeskrav".

Vi på Helagotland.se fortsätter att rapportera om coronaviruset lokalt. Vi har just nu alla artiklar om detta upplåsta för att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen. Det här beslutet är fattat av mig och gäller tills vidare. Hur det blir nästa vecka får vi se, klart är dock att vi alltid kommer att se till att samhällsviktig information finns tillgänglig för alla. Det är vårt sätt att försöka hjälpa till.

Avslutningsvis, jag är också ett stort fan av satirikern Kent Wisti. Han skrev i går på det tema som jag inledde den här bloggen. Läs honom, följ honom på sociala medier. Han är också en sansad röst i ett sorl av konstigheter.

Wisti:

"Man får ha åsikter och man får vara kritisk. Man får föra fram sina åsikter.
Men man måste inte. Vi har odlat ett samhälle där vi har byggt en självklarhet och en förväntan om att vi skall värdera allting, ha en åsikt och uttrycka den. Det är bra. Det är en demokrati när den är som bäst.
Men du måste inte ha en åsikt om allting. Du måste inte ta ställning till allting och du måste inte uttrycka den alltid.
Till exempel måste du inte ta ställning till om det är rätt eller fel att stänga skolor. Om du inte är rektor vill säga, eller sitter i kommunalt beslutande organ. Då är det din roll och en viktig roll just nu.
Vi andra har andra roller. Att se till att saker fungerar och att hålla ihop som samhälle utifrån den situation som ges och som förändras hela tiden. Det finns inget facit.
I den rollen ligger inte att gubbgissa och värdera varje beslut som tas. Men vi är så vana vid det. När vi har rott det här i land, vilket vi kommer att göra och vi kommer att lära oss massor av bra saker, då kan vi återgå till facebook, twitter och fikaborden och värdera allting och tycka saker. Men fram tills dess så spottar vi inte i händerna, men vi hugger i tillsammans."

Därför låser vi upp allt om coronaviruset

Från och med i dag låser vi upp allt vi skriver om coronaviruset.

På vår sajt har vi även en hel del material från TT under flikarna Inrikes och Utrikes, och vi ska försöka hinna låsa upp även de artiklarna.

Vi tycker att det är viktigt att allmänheten får relevant och snabb information om detta. Vi vill undvika ryktesspridning och stå för en balanserad och trovärdig bevakning. Vi vill hjälpa till att förhindra smittspridning, och genom att låsa upp artiklarna på Helagotland.se kan vi förhoppningsvis dra vårt strå till stacken.

Coronaviruset berör alla, och det finns en utbredd oro.

Jag ska erkänna att när de första rapporterna om coronaviruset nådde oss från Kina så tog jag det inte på särskilt stort allvar. Inte ens när de första fallen dök upp Europa tänkte jag att det har var något att oroa sig för, inte för oss här uppe i norr.

Men där misstog jag mig ordentligt. Just nu i skrivande stund har vi ingen aning om vart detta tar vägen. Vi kan inte förutse konsekvenserna på något plan. Hur väl rustat är Gotland egentligen om det skulle behövas många platser för intensivvård? Beskeden från sjukvården har hittills varit av lugnande karaktär, men med tanke på att Visby lasarett gick upp i stabsläge och hade platsbrist för inte så länge sen helt utan coronaläge kan man ju undra.

I ett längre perspektiv kan man fundera på hur detta drabbar Gotland som besöksmål. Kan Almedalsveckan anordnas? Om inte vore det ett dråpslag mot den gotländska näringen. 

Hur kommer färjetrafiken att påverkas om regeringen fattar beslut om förbud mot stora folksamlingar? Räknas en full färja med 1650 pax som en folksamling? Det finns så många frågor.

Men från och med nu gäller det för var och en att ta sitt ansvar, oavsett om man anser sig vara i en riskgrupp eller inte. För även om du råkar vara ung och stark så finns det många andra som kan drabbas väldigt hårt av det här viruset.

Följ myndigheternas rekommendationer. Tvätta händerna. Visa hänsyn och använd sunt förnuft.

 

Du missar så otroligt mycket!

Vi som jobbar med Helagotland.se har oftast fokus på det vi kallar "first screen". Det är alltså toppartiklarna på sajten, de som ligger överst i det "första fönstret" som man får upp. I desktop handlar det om sju stycken puffar, och vi vill gärna att alla är intressanta för så många läsare som möjligt och driver trafik.

I mobilen ser det annorlunda ut, där scrollar man på ett annat sätt, men även där är ordningen viktig. Saker som ni inte vill läsa ska inte ligga där, kan man sammanfatta det hela.

När man jobbar på det sättet och med vårt mätverktyg som måttstock är det lätt att glömma allt annat.

Helagotland.se är en väldigt stor sajt, och otroligt mycket mer än vad som ryms i ett webbläsarfönster.

Men vi vet också att användarna, det vill säga ni, inte så ofta som vi skulle vilja klickar er in på våra undersidor, och mycket av det material vi faktiskt har hamnar lite undangömt och blir inte läst eller sett i den utsträckning vi skulle vilja.

Inte i den utsträckning materialet är värt heller för den delen.

I dag snubblade jag som av en slump över sportens fantastiska serie Tillbaka till klassikerna som publicerades för några år sedan.

Det är fascinerande läsning, välgjorda dokument över flera av de största händelserna inom gotländsk idrott.

Kolla själva, ni hittar alla reportage HÄR.

Så den här bloggen kommer jag att tillägna allt material som du som betalande kund får tillgång till, men som du kanske inte hittar vid en första snabb scrollning på din mobil.

1) INSÄNDARNA (länk).

- Visste du att vi har ALLA insändare från både GT och GA på sajten? 

2) LEDARNA (länk)

- Mats Linder i GA och Eva Bofride och Erik Fransson i GT skriver varje dag lokala opinionsartiklar, ledare, om allt som händer på Gotland. Ett perfekt sätt att hålla sig uppdaterad. Och när du får alla tre på samma plats blir det lätt att få olika perspektiv på händelserna.

3) LAGFARTERNA (länk)

- Vem sålde? Vem köpte? Och för hur mycket? Vi publicerar alla lagfarter med köpare och säljare löpande. Väldigt intressant för den som vill ha koll på fastighetsaffärerna på Gotland.

4) FAMILJEANNONSERNA

- Dödsannonser, minnesord, grattisannonser. Allt finns samlat på ett och samma ställe!

5) EVENEMANGSLISTAN

- Vill du veta vad som finns att göra? Allt från kulturhändelser och konserter till öppettider och idrottsevenemang. Du kan också enkelt och helt gratis lägga in ditt eget evenemang!

6) KRÖNIKÖRERNA

- GT:s och GA:s krönikörer är populära och vällästa i tidningen. På webben? Borde vara bättre. Kanske har du inte hittat dem? Men här finns de allihop! Bison, Ihreskog, Radhe, Mien, Jenny...

7) E-TIDNINGARNA

- Som premiumkund kan du självklart läsa e-tidningarna varthelst du än befinner dig, och när du vill! Är du inte betalande kund kan du ändå läsa vår nya e-tidning Helg Extra som kommer varje söndag helt gratis!

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se och Gotlands Tidningar


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, fotbollsdomare, seglar tvåmänning, och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

Bloggar