Det var den 6 januari i år som några förbipasserande hörde ett brandlarm från ett hus på Syskongatan i Visby innerstad. De larmade SOS Alarm och räddningstjänsten kunde omgående konstatera att någon eller några hade orsakat den kraftiga rökutvecklingen genom att lägga kuddar i ugnen och på spisen och dra på reglagen maximalt. Polis konstaterade senare att bland annat smycken hade stulits från huset.

Två 18-åringar greps och anhölls senare för brottet.

LÄS MER: Branden i innerstaden – polisen misstänker mordbrand

Artikelbild

När domen nu kommer konstaterar rätten att det var fråga om mordbrand eller försök till mordbrand men att det inte går att döma någon av männen eftersom de skyller på varandra. Det finns ingen annan teknisk bevisning som kan berätta om vem som anlade branden. Männen döms därför för grov stöld. Straffet för den ene 18-åringen blir fängelse i fyra månader och för den andre skyddstillsyn med samhällstjänst i 80 timmar. Med i domen finns också flera fall av stölder, där han som döms till fängelse gjort inbrott i två restauranger, och ringa narkotikabrott. Männen har bland annat använt kokain och cannabis.

LÄS MER: Man häktad efter stöldturné på Gotland

Tillsammans med en 16-åring döms också den ene 18-åringen för ett inbrott i Jaktias butik i Visby i januari. Männen stal då jackor till ett värde av cirka 40 000 kronor. 16-åringen döms till ungdomsvård för brottet som han förnekar att han har gjort sig skyldig till.