VECKANS TRAV/GT-SPORTEN Snacket går i stallarna. Ett faktum som i sig inte är något nytt. Det finns nog ingenstans det snackas så mycket som i just sadelkammare, fikarum eller på stallgångar.

Men vad är det då som får mest tid för diskussioner, spekulerande, och ibland rent skvaller nu då? Jo, det senaste utbrottet av den fruktade infektionssjukdomen kvarka givetvis. En elak streptokock som kan orsaka svullna lymfknutor i halsregionen med varfyllda bölder som spricker, hög feber och i förlängningen lunginflammation om oturen är framme.

Smittsam som tusan är den och kan föras mellan hästar genom gemensamma vattenhoar, selar, sadlar eller människors kläder eller dåligt tvättade händer.

Nu har den alltså återigen gjort ett besök på ön och självklart ligger det i allmänhetens intresse att iaktta största möjliga försiktighet för att minimera smittorisken. Förutom hästars lidande riskeras också stora ekonomiska skador genom stängda ridskolor, inställda tävlingar, veterinärkostnader med mera. Och vad vore då mer självklart än att låta kända utbrott bli offentliga?

Som hästägare har man anmälningsplikt vid misstanke om smitta och när den väl är gjord träder en ganska svårtydd sekretesslagstiftning in och den drabbade kan/ska skyddas från offentliggörande.

Jag menar, vem vill inte att ens hästar, förutom att bli friska så fort som möjligt, ska slippa smitta andras? Och att ha haft oturen att fått kvarka i stallet är väl inget att skämmas över?

Med dagens möjligheter att nå ut till ”alla” genom olika sociala nätverk är det väl bara att, kanske tillsammans med aktuell veterinär, lägga ut: "Hej, det är hos mig det finns sjuka hästar. De är isolerade och jag har i samråd med ansvarig veterinär vidtagit alla åtgärder man ska för att förhindra smittspridning."

Som det är nu påminner det mest om ett dagis i Stockholms innerstad där jag jobbade en period.

Något barn hade fått hårlöss och hysterin blev total. Det blev ett jäkla spekulerande och hysch-hysch kring vem som hade fått det först, var fler barn drabbade, ska vi hålla dem hemma? Ja, det var nästan så man kunde tro att det handlat om ett kvarkautbrott.

Nej, då är desto roligare att snacka om Johan Wimans stallform. Efter att ha avslutat fjolåret med en Solvallaseger med Mega Moon så fortsatte han och kusarna att ta för sig i Gävle nu i tisdags. Hedersknyffeln G.G.Hilbert, nordsvensken, blev tvåa och visade åter lite av sin kapacitet och hoppas nu att 11-åringen kan få vara fräsch framöver.

Snygge fuxen Charmander Jons avslutade bra till ett femtepris efter mycket strul och sen lucka och han ska nog passas då han redan på måndag startar igen. Den här gången från ett bra utgångsläge på Wimans forna hemmabana, Eskilstuna.