Under tisdagskvällen kunde Helagotland.se rapportera om att en försäljare sålt julpynt utan tillstånd i centrala Visby. På onsdagen kunde stationsbefälet Mattias Wallin bekräfta att det rörde sig om en EU-migrant som sålt julpyntet och att de tidigare beslagtagit saker som sålts utan tillstånd av EU-migranter.

Han säger att de inte gör någon skillnad på vem eller vilka personer som säljer saker på allmän plats – men att det krävs ett tillstånd för att sälja produkter på allmän plats.

– De som vi har kontrollerat har inte haft tillstånd. Vi hade en kontroll under tisdagen och då tog vi kransar i beslag. Vi hanterar alla likadant, det handlar inte om vem man är – utan vad man gör. Om det hade varit en vanlig gotlänning hade vi gjort på samma sätt, säger Mattias Wallin.

Annamaria Bauer, som arbetar med EU-migranterna på Röda Korset, säger att de inte kan göra någonting för att hjälpa EU-migranterna att få sälja sina produkter.

– Det är inte troligt att de skulle få tillstånd för att sälja saker om de ansökte, men de flesta tycker det känns bättre att få sälja någonting än att be om pengar. De känner en helt annan stolthet om de har något att sälja, säger Annamaria Bauer.

Hon säger att EU-migranterna har full förståelse för att polisen följer lagen.

– Det är synd att de inte kan dra in pengar på det här sättet. Men lagen är lagen och det förstår de också, säger Annamaria Bauer.

Är det här någonting som du ofta får höra om?

– Det här går i vågor och en del poliser ser mellan fingrarna och en del gör det inte. Det finns en lag och det är som det är, säger Annamaria Bauer.

Hon säger att situationen för EU-migranterna på Gotland blivit betydligt tuffare den sista tiden. Nu är det svårare för dem att få in pengar för att kunna ta med sig hem till sina hemländer, i de flesta fall handlar det om Rumänien.

– Nu blir det svårare att få in några pengar överhuvudtaget. Det är också väldigt kallt här och kallt i Rumänien. I Rumänien har de inte hus med klok isolering, det är ler- och halmhus och de har väldigt svårt att få ihop till ved för att värma sina bostäder, säger Annamaria Bauer.

Hon säger att gotlänningarna på andra sätt kan hjälpa EU-migranterna om de skulle vilja.

– Många behöver julstäda och det är något som de gärna hjälper till med. Det är tillfälliga inhoppsjobb med städning och putsa fönster, det får man gärna fråga dem om, säger Annamaria Bauer.