"Jag trodde det var domkyrkans torn som störtade i backen –  var precis i huset intill", skriver församlingspedagogen Pia Toftenius på Facebook.

Och hon var inte ensam om att reagera när de två mycket kraftiga smällarna hördes över i stort sett hela Gotland vid halv tre på söndagseftermiddagen. Två Jas Gripen-plan flög över ön. När så snabba plan närmar sig, eller överskrider ljudets hastighet, blir följden ljudbangar som hörs över land. Beroende på blåst och molnighet kan ljudet sprida sig lång väg.

LÄS MER: Kraftiga smällar hördes på Gotland

På Helagotland.se:s Facebooksida strömmade reaktionerna in:

"Hördes till Eskelhem så en grupp av våra kvigor sprang rakt igenom stängslet"

"Här i Vibble skakade hela huset"

"Tryckvågen kändes in i vardagsrummet här i Klintehamn"

En kvinna befann sig på sin arbetsplats, ett demensboende, när det inträffade:

"Sitter med oroliga dementa efter smällarna, försöker lugna ned dem"

– Jag såg den kommentaren på er sida och det är olyckligt att det blir så. Samtidigt är flygningarna en viktig del i vår verksamhet och vi behöver vara uppe och flyga, säger Therese Fagerstedt, kommunikationschef på Försvarsmakten Gotland.

Hon säger att hon inte kan berätta från vilken flygflottilj planen kom, varför de var upp i luften just då eller hur fort de flög.

– Vi kommenterar inte de flygningar vi gör. Vi konstaterar bara att det här var inom de ramar som finns och att vi inte har brutit mot några regler.

En kvinna skrev i sociala medier att en ruta krossades när det small.

– Hon måste ta kontakt med Försvarsmakten och självklart ersätter vi om det har uppstått skador. Vi har särskilda bullerhandläggare ute på flygflottiljerna. Men hon kan börja med att ringa till Försvarsmaktens expedition, säger Therese Fagerstedt.

Det gäller även lantbrukaren vars kvigor sprang genom stängslet.

– Om inte annat kan denne få ersättning för det skadade stängslet.

Men debatten i sociala medier och på Helagotland.se bestod inte bara av negativa kommentarer.

"Vårt försvar levererar" och "det gäller ju öns försvar" skrev några av dem som menade att smällarna är ett tecken på att försvaret är aktivt och på hugget.