Österled Fastighets AB skulle ha vunnit om regionstyrelsen gått på tjänstemännens förslag. Men majoriteten valde det förslag som enligt utvärderingen kom tvåa, PGM Holding AB; som planerar att bygga två hus med plats för 18 enrummare.

– Vi hade inte räknat med så höga anbud, så skalan för att utvärdera priset höll inte. PMG fick inte tillräckligt med poäng för att de hade ett högre bud, förklarar Isabel Enström (MP).

Efter votering 8-7 utsågs PMG till vinnare av markanvisningstävlingen och oppositionen kritiserar beslutet.

Artikelbild

– Det är tydligt att tjänstemännen gör upp poängskalan innan de öppnar anbuden. Reglerna var att bedömas i hållbarhet, pris och gestaltning. Jag har aldrig tidigare varit med om att man trixar med utvärderingen på det här sättet. Det fanns mallar för hur bedömningen skulle göras och det är en dödssynd att ändra dem i efterhand. Det här går emot allt sunt förnuft och är förödande för företagsklimatet, säger Lars Thomsson (C).

Även Johan Gate, som enligt tjänstemännens utvärdering vann tävlingen, är kritisk till regionstyrelsens beslut.

– Jag har deltagit i en markanvisningstävling som jag enligt sakkunniga tjänstemän i regionen har vunnit. Trots detta har regionstyrelsen valt att sälja till ett annat tävlingsbidrag. Det här är så nära ministerstyre man kan komma. Det är förbjudet och det är skrattretande! Om man ska sälja till högstbjudande hade jag absolut kunnat ställa upp på det, men nu var inte det utgångspunkten för bedömningen, säger entreprenören Johan Gate, som nu överväger att överklaga beslutet:

– Jag gillar inte folk som överklagar, då jag själv ofta drabbas av det. Men nu är kanske första gången i mitt liv jag kommer att göra det själv, säger han.