En doldis som gjort snabb karriär. Så beskrivs ofta Meit Fohlin, som ändå hade varit politiskt aktiv i tio år när turbulensen i Socialdemokraterna 2015 lyfte fram henne i rampljuset. På kort tid försvann partiets toppnamn: Åke Svensson tvingades avgå och Hanna Westerén åkte till Stockholm för att ersätta Christer Engelhardt i riksdagen. Socialdemokraterna behövde nya namn, och Meit Fohlin var inte sen att tacka ja när hon fick frågan om att bli regionråd.

– Regionråd är det roligaste jobb jag haft. Särskilt mötena med andra, medarbetare, gotlänningar, andra politiker, säger Meit Fohlin som vill sprida bilden av att politik är roligt.

– För att demokratin ska fungera måste det vara möjligt för så många som möjligt att var med i politiken, och då är engagemanget hos den enskilde viktigt.

Artikelbild

Meit Fohlin berättar om vårens möten då hon besökte Hemse, Burgsvik och Fårö för att diskutera det framtida serviceutbudet.

– Det är en av de viktigaste frågorna framöver. Det var otroligt givande möten. Många är engagerade och vi måste se hur vi kan samverka med civilsamhället.

Inom socialdemokratin avancerar många till toppen via SSU eller fackliga uppdrag. Men inte Meit Fohlin.

– Jag har min bakgrund i idrottsrörelsen. Jag höll på med ridsport under många år, tävlade mycket och under en tid var jag även ridskolechef, berättar hon.

Artikelbild

När intresset för hästarna avtog fanns tid för annat. 2005 löste hon medlemskap i Socialdemokraterna.

– Jag har alltid haft ett samhällsintresse. I Umeå läste jag samhällsplanering med inriktning på kulturgeografi, berättar Meit.

Artikelbild

Meit Fohlin arbetade med studie- och yrkesvägledning på Donnergymnasiet när det politiska arbetet tog fart. Inte så konstigt att första politiska uppdraget blev folkhögskolestyrelsen, där hon tog plats efter valet 2006. Efter valet 2010 avancerade hon till posten som gruppledare för Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden.

– Där jobbade jag mycket med att utveckla politiska processer. Greppar vi dem så förstår vi bättre vilka beslut vi måste ta, och det leder till bättre resultat. That’s the clue.

Artikelbild

Efter valet 2014 bytte Meit Fohlin skolfrågor mot byggnadsnämnden.

– Jag ville bredda min kompetens och lära mig mer om kommunal planering, förklarar hon.

Artikelbild

Med bytet hoppades hon på att få en ordförandepost. Men förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet slutade med att Miljöpartiet tillsatte ordförande. Meit Fohlin blev på nytt vice ordförande.

Blev du besviken?

Artikelbild

– Nej. Vilken nämnd man än sitter i är det många förhandlingar och vi är en majoritet som vill hålla ihop i alla frågor. Jag ser mig som en samverkanspolitiker.

Nu är Meit Fohlin vice ordförande i både byggnadsnämnden och regionstyrelsen. Men snart är det alltså äntligen dags för det riktiga toppjobbet, att ersätta Björn Jansson som regionstyrelsens ordförande.

– Det är en fantastisk utmaning och jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning, säger hon och tillägger:

– Jag har arbetat nära Björn i två år och vet hur majoriteten jobbar. Dessutom har jag partiet i ryggen. Jag känner mig inte ensam.

Vilka förändringar blir det när Meit Fohlin tar över?

Hon beskriver sig som en doer, en politiker som vill ha ordning och reda.

– Jag tycker inte om lösa trådar. Det ska vara ordning och reda i processerna. Vi ska veta vad vi vill, och vilka beslut vi måste ta för att nå målen, säger Meit och nämner parkeringsfrågan som ett exempel där trådarna varit för lösa.

Ordning och reda gäller även regionens ekonomi.

– Det är bra att arbetet med att skapa en långsiktigt hållbara ekonomi är igång. Vi behöver anpassa kostnaderna.

När Hanna Westerén tog plats i riksdagen ersatte Meit Fohlin henne inte bara som regionråd,utan även som ordförande för S-kvinnor. Som regionstyrelsens ordförande får hon möjlighet att sätta fokus på viktiga kvinnofrågor.

– Vi måste arbeta för att sänka sjuktalet för kvinnorna. Många har tunga arbetsuppgifter. Att män och kvinnor har lika lön för lika arbete är en annan viktig fråga, ja vi behöver se över arbetsmarknaden generellt så kvinnor får bättre möjligheter att ta för sig.

Meit Fohlin tar över dagen innan Almedalsveckan inleds.

– Då blir det fullt ös. Jag ska äta frukost med företrädare för partierna hela veckan. Region Gotland har några viktiga frågor som vi vill ta upp, elkabeln mellan Gotland och fastlandet, kostnadsutjämningen och kompensation för öläget, samt vattenbristen och andra infrastrukturfrågor. Det är frågor där vi måste hamra in budskapet.

Almedalsveckan är viktig för Region Gotland.

– Gotland måste få en starkare röst mot övriga landet, och då måste vi samverka med andra.