Inom kort får han och Johanna Suders nycklarna till den fastighet som tidigare inhyste Gutedata och som är placerad vid Färjeleden, mitt emot kryssningskajen.

I dag vit med inslag av ljusblått – om ett år terrakottaröd. Tanken är att kryssningsresenärerna ska kunna se huset redan långt ute till havs.

Då också förvandlad till Cruise center Gotland med försäljning av gotländska produkter, valutaväxling, uthyrning av cyklar, små elbilar och en utgångspunkt för rundtursaktiviteter.

Artikelbild

| Skiss. Cruise center Gotland ska vara klart till i vår och ligger mitt emot kryssningskajen, i den fastighet där Gutedata huserade i många år.

Ett helt igenom privat projekt. Spännande, riskfyllt – och dessutom svårbedömt.

– Ja, exempelvis är det oerhört svårt att förutspå hur mycket personal som kommer att gå åt. Jag menar, hur många av kryssningsgästerna väljer att gå direkt mot stan och hur många väljer att svänga av och komma till oss. Det är helt omöjligt att veta, säger Gunnar Danielsson, som hoppas att centret även ska bli ett lämpligt stopp att landa på innan det är dags att återvända till fartyget.

59-åringen är ett välbekant ansikte för många gotlänningar då han även driver magasinet Gotlandsguiden. Turism är alltså inget nytt för honom, men samtidigt är det här projektet fjärran från något som han tidigare gett sig i kast med.

– Det är väldigt spännande och det finns en enorm potential. Sedan det blev känt att vi planerar detta så har väldigt många visat intresse för att ansluta, säger initiativtagaren.

Artikelbild

| Utsikt. På övervåningen ser man rakt ut mot havet och mot kryssningskajen. Johanna Suders och Gunnar Danielsson hoppas att de stora fartygen även ska locka många gotlänningar.

Tanken är att rusta upp lokalerna och sedan erbjuda exponeringsytor för en mängd olika gotländska produkter.

– Vi vill visa upp Gotlands unika utbud av konst och konsthantverk. Sten, glas, textil och smycken, bland mycket annat. Det kommer inte att finnas billiga t-shirts med tryck hos oss, säger Gunnar Danielsson som betonar hur viktigt det är att ha hög kvalitet på allt.

– Vi vill att kryssningsgästerna ska berätta hur fantastiskt det var att gå i land och gärna komma tillbaka på egen hand i framtiden. Så bygger vi en stark kryssningsdestination.

Gunnar Danielsson hoppas skapa samarbeten med många företag även ute på landsbygden, som i centret kan få möjlighet att visa upp och sälja sina produkter.

– Vi vill samordna och skapa system för försäljningen, säger han.

Mycket jobb väntar nu. Invändigt ska väggar rivas för att öppna och göra lokalerna ljusa.

Kommer ni att bli klara i tid?

– Jadå, det är jag inte orolig för.

Finns det något du är orolig för?

– Ja, att gångbron över vägen inte ska bli klar i tid.