Reglerna löd som så att tävlingsbidragen skulle bedömas i hållbarhet, pris och gestaltning. Det bidrag som sedan fick flest poäng skulle därmed vinna markanvisningstävlingen. I detta fall var det Österled Fastighets AB. Men under torsdagen valde majoriteten att sälja tomten på Kolgården 12 till det bidrag som enligt tävlingen kom tvåa, PMG Holding Gotland AB, som lade ett högre anbud än Österled.

– Vi tycker att tabellen är felaktigt konstruerad, eftersom den inte tar hänsyn till priset. Priset ska spela roll. Men det gjorde det inte här, vilket gjorde oss begränsade, säger regionstyrelsens ordförande, Björn Jansson (S).

Mellan Österleds och PMG:s bud skiljde det 1,8 miljoner kronor.

Artikelbild

– Vi tycker att priset ska få spela en större roll. Oppositionen brukar annars tycka att priset är det viktigaste, att man ska få ut så mycket pengar som möjligt, speciellt Moderaterna, säger Björn Jansson.

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter beslutet. Lars Thomsson (C) kallade beslutet för en "dödssynd". På Facebook likställde Patrik Thored (M) beslutet med kommunism och Johan Thomasson (L) frågade om majoriteten hade någon dold agenda. Eva Nypelius (C) i sin tur skrev att hon aldrig upplevt ett så oansvarigt beslut.

– Man kan diskutera tabellen, men man kan inte efter att man öppnat anbuden gå in och göra förändringar för att gynna eller missgynna någon. Det finns inte i min värld, så här kan man inte hantera det. Det är inte etiskt riktigt. Det svajar överallt i majoriteten, säger hon.

Eva Nypelius tror att det här kommer att påverka företagarnas syn på Region Gotland.

Artikelbild

– Vilket företag kommer att vilja lägga in tävlingsbidrag i framtiden? frågar hon och fortsätter:

– Vill man försämra företagsklimatet så säger jag bara grattis, då har man lyckats.