Ledare Gotlands Allehanda Det är inte svårt att räkna upp fastighetsaffärer som gått på tok för Regionen. Vanligen på ett sätt som innebär att Regionen gått miste om pengar. Som när de rödgröna envisas med att sälja Kanonen 1, med bland annat Almedalsbiblioteket och Campus Gotland, utan att vända sig till den öppna marknaden. Det pris man kommit överens om tillsammans med den utvalda köparen Upp­sala Akademi­förvaltning är 187 miljoner kronor, vilket kraftigt understiger gjord värdering. Komplikationer har gjort att affären drar ut på tiden, men de rödgröna har inte använt betänketiden för att ändra sig.

Men så plötsligt slår de rödgröna i regionledningen över åt andra hållet. Plötsligt är pengar mer värt än något annat, inklusive Regionens heder och ära.

På A7-området i Visby ligger fastigheten Kolgården 12. För denna fastighet utlyste Regionen en markanvisningstävling, där tävlande bidrag skulle bedömas enligt kriterier som Regionen i förväg definierade. Prövningen av inlämnade förslag enligt dessa kriterier ledde till att Österleds fastighets AB fick flest poäng, och Regionens tjänstemän föreslog därför också att företaget skulle koras som vinnare av markanvisningstävlingen för att förvärva och bebygga fastigheten.

Men så blev det inte när Regionstyrelsen gick till beslut. Den rödgröna majoriteten bestämde sig för att ta mer hänsyn till vissa nypåkomna faktorer, på ett annat sätt än vad reglerna för markanvisningstävlingen dikterade. De ändrade helt enkelt regelboken i efterhand, bland annat därför att ett annat inlämnat förslag (från PMG) innebar ett högre pris för fastigheten. Därför utsåg de rödgröna PMG till vinnare.

Hur kommer det sig att pengar plötsligen blev så viktigt? I det här fallet rör det sig om en skillnad på kring en och en halv miljon kronor. Inte en spottstyver, men ändå betydligt mindre än vad Regionen förslösat i många andra fastighetsaffärer.

På kort sikt är affären kanske ett ekonomiskt plus för Regionen. Men är en och en halv miljon kronor verkligen att bra pris på Regionens anseende? Är det skäligt betalt för ytterligare föröda Regionens rykte som fastighetssäljare och sabotera de egna planerna på att få företagsklimatet att framstå i en bättre dager?

Vad tror ni att Österleds fastighets AB tycker om företagsklimatet på Gotland? Vad tror ni att detta och andra företag tänker om att delta i Regionens kommande markanvisningstävlingar?