Klassisk krog öppnar igen med rutinerad duo

I lokalerna i Visby hamn har restauranger som Skeppet och Hamnplan 5 huserat. Nu är det klart att Anton Stendahl och Philip Wiman kommer öppna en restaurang tillsammans – och tar tillbaka namnet Hamnplan 5.

Philip Wiman och Anton Stendahl kommer tillsammans driva restaurangen på Hamnplan 5.

Philip Wiman och Anton Stendahl kommer tillsammans driva restaurangen på Hamnplan 5.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2019-10-23 20:05

Ägarfamiljen Stendahl tänkte först sälja fastigheten på Hamnplan i Visby hamn. Till slut bestämde de sig för att behålla fastigheten och själva satsa på en restaurang i huset tillsammans flera sommarbutiker.

Nu är det klart att sonen Anton Stendahl tillsammans med Philip Wiman, dj och tidigare driftchef på Gutekällaren, kommer driva den nya restaurangen. Wiman har under många år arbetat inom restaurangbranschen. Lokalerna på Hamnplan var för båda även det första mötet med krogvärlden. Nu återförenas duon.

– Det var under tiden med Hamnplan 5 som vi började lära känna varandra. Vi började sedan prata om att göra någonting ihop redan för sju-åtta år sedan, säger Anton Stendahl.

Philip Wiman fyller i: 

– Båda tycker det är roligt med entreprenörskap och det var lite där som vi fann varandra. 

Det var efter att familjen Stendahl bestämt sig för att behålla fastigheten som Anton Stendahl och Philip Wiman återigen började diskutera att driva en restaurang ihop. Namnet blir Hamnplan 5 – de tar alltså tillbaka det klassiska krognamnet. 

– Vi har verkligen diskuterat vad vi ska ha för namn och pratat mycket om det. Vi kunde ha döpt restaurangen till någonting annat, men vi kände att alla ändå kommer säga: "Ja, men det är ju där nere på Hamnplan 5". Så vi kör på det namnet, det känns rätt, säger Anton Stendahl. 

Restaurangen kommer vara öppen året runt och öppningen är tänkt någon gång under våren 2020. Nu pågår diskussioner med ny personal, meny och om hur lokalerna ska inredas. 

– Vi kommer satsa på mat och dryck. Det ska vara en mötesplats för alla och vi ska bland annat satsa på after work. Rent matmässigt ska alla känna att de kan komma hit och äta, säger Anton Stendahl. 

Philip Wiman säger att det känns nervöst. Men att det ska bli roligt att nu få göra någonting eget. 

– När vi flyttade tillbaka till Gotland med familjen igen funderade jag på om man skulle fortsätta inom restaurang eller vad man skulle göra. Då känns det väldigt roligt att få göra det här, och lite nervöst såklart, säger han. 

Det har under den senaste tiden öppnat väldigt många restauranger i Visby. Vad är det som gör att ni också vågar satsa? 

– Det är läget, och att Anton drivit butiker här och vet hur folk rör sig i hamnen. Det finns ett behov att ha en restaurang här nere i hamnen, säger Philip Wiman. 

Anton Stendahl och Philip Wiman har stora planer för hur det ska bli på nya Hamnplan 5. Bland annat kommer de ha en bar på takbaren.
Anton Stendahl och Philip Wiman har stora planer för hur det ska bli på nya Hamnplan 5. Bland annat kommer de ha en bar på takbaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!