Totalt stopp för Cementa under avbrottet

Cementa i Slite tvingades stänga ner sin produktion helt under tisdagens strömavbrott. "En förlust på närmare 2 000 ton cement", säger fabrikschefen Fred Grönwall.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Slite2019-11-05 17:08

Cementa i Slite har drabbats hårt av den stora mängd strömavbrott som inträffat på Gotland, främst under sommaren och hösten 2018, men även till viss del under 2019. När strömmen återigen försvann på tisdagsmorgonen tvingades fabriken hålla sina maskiner avstängda under flera timmar, vilket får stora konsekvenser för bolaget.

– Effekten blir ju att hela produktionen stannar. Under strömavbrottet i dag räknar jag med en förlust på närmare 2 000 ton cement som skulle gått ut till kunder på den svenska marknaden, berättar fabrikschefen Fred Grönwall.

Han säger att minsta lilla strömavbrott får till följd att det tar ett drygt dygn innan produktionen är uppe i normal takt igen.

– I de stora ugnarna finns uppemot 8 000 reglertekniska komponenter, och när man bara klipper strömmen måste saker återställas och startas om. 

Enligt Fred Grönwall har fabrikens ugnar stannat 14 gånger under 2019 till följd av strömavbrott, och förra året var siffran 30 gånger. Trots det, och trots den frustration han säger att han känner, vill han inte rikta någon kritik mot Geab.

– Jag har haft som målsättning att hålla ett gott klimat med Geab. Det ska vara saklig och god ton, det har hela tiden varit nummer ett. Jag får ta ut min frustration genom att ge mig ut på en lång löptur i stället, säger han.

När det gäller samtalen med Geab gällande ekonomisk kompensation för de upprepade strömavbrotten under andra halvan av 2018 säger Fred Grönwall att det inte finns något nytt att berätta.

– Det är fortfarande en pågående process. 

Fred Grönwall, fabrikschef vid Cementa i Slite.
Fred Grönwall, fabrikschef vid Cementa i Slite.
Karta: Cementa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!