Onsdag betydde fest på Gotlands äldreboenden

På onsdagen var det "lillördag" på flera av Gotlands äldreboenden. På Pjäsen i Visby dukades det upp för julfest med långbord, julduk och tända ljus.

Ingegerd Rasmusson skålar på onsdagens julfest på Pjäsen. Pengar från Åkermanska stiftelsen gjorde att de boende fick en festlig trerätters middag.

Ingegerd Rasmusson skålar på onsdagens julfest på Pjäsen. Pengar från Åkermanska stiftelsen gjorde att de boende fick en festlig trerätters middag.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-11-27 18:45

Trerätters en helt vanlig onsdag i november gav en stämning av "lillördag" på äldreboendet Pjäsen. 

– Väldigt trevligt det här, säger Erling Lindvall. 

Han är född och uppvuxen i Väte och en och annan kan känna igen honom. 

– Jag jobbade på Wessman & Pettersson på Adelsgatan i många år och så var jag med i Blandade blåsare, säger Erling Lindvall. 

Blandade blåsare är en stor orkester som höll julkonsert så sent som i fjol. Erling har lite svårt att minnas när han senast spelade med orkestern, som många av de boende på avdelningen har han fått det lite knepigt med minnet på äldre dagar. Enligt GT:s arkiv startades orkestern av Erling Lindvall. 

Ett 30-tal boende festade på toast skagen, fläskfilé, poatisgratäng och sen blev det citronfromage till efterrätt. 

– Vi har fått stiftelsepengar för att kunna ordna julfesten, säger Brittmarie Sigrén, enhetschef på avdelning 1 på Pjäsen.

Det är pengar från Åkermanska stiftelsen gör att det stundar festtider på Gotlands alla äldreboenden. Tidigare år har man delat ut julkorgar, nu satsar man på fester. Pengarna från fonden räcker till ett måltidskuvert på 250 kronor per person.

– Vi använder pengar från stiftelsen till att ordna festmåltider på Gotlands äldreboenden, både regionens egna och de i privat regi, säger socialförvaltningens ekonomichef Anna-Lena Gutedal, i ett pressmeddelande.

Vid Pjäsen har man tagit teknikens hjälp för att underlätta för de boende att minnas kalaset. 

– Vi tar bilder med paddorna som vi sedan hänger upp så att alla kan se och bli påminda, det är viktigt. Det skänker en stund av glädje och en känsla av att må bra, säger Anette Adman, som arbetar vid Pjäsen.  

På Gotlands äldreboenden hålls det fester vid större högtider som midsommar och jul. De som vill dricka alkohol för göra det om de vill.

– Det finns självklart inget sådant förbud. De boende får avgöra själva hur de ska göra. Vissa har varit organiserade nykterister, andra vill bjuda över någon på ett glas på kvällen. Vi ska inte lägga oss i det, det är inte heller något som det har varit några problem kring, säger Brittmarie Sigrén.

Frågan kan vara mer laddad för de boende som vuxit upp i tider med andra tiders syn på alkohol.

– En gammal sjöman frågade mig om han gjort något fel när han kom med en kasse från Systembolaget. Det hade han förstås inte, säger Anette Adman. 

Erling Lindvall berättade om jobbet på Wessman & Pettersson och musik med Blandade blåsare under julfesten på Pjäsen.
Erling Lindvall berättade om jobbet på Wessman & Pettersson och musik med Blandade blåsare under julfesten på Pjäsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!