MÅLGÅNG: Han tog sig igenom Dödens zon

Kullamannen är loppet som bjuder på himmel, hav och helvete. Nu har första gotlänningen gått i mål efter sexton mil.

Ett peppat gäng innan start. De två längst till höger är Tobbe Stenbom och Mattias Adman.

Ett peppat gäng innan start. De två längst till höger är Tobbe Stenbom och Mattias Adman.

Foto: Privat bild

Gotland2019-11-02 16:35

På fredagen gick starten för den nionde upplagan av trailloppet Kullamannen i Skåne. Loppet är närmare 16 mil långt och går genom tolv naturreservat.

Den värsta delen av loppet kallas Dödens zon och består av 22 kilometer på över tusen höjdmeter. 

Runt klockan 14:30 på lördagen sprang den första gotlänningen i mål. Det var Tobbe Stenbom som sprang för Gotland Trail Run. Han klarade loppet på tiden 27:34:28. Det gav honom en tjugondeplats av cirka 600 tävlande.

– Det känns helt fantastiskt. Det är lite svårt att ta in. Men det kändes oförskämt bra hela vägen, sa han när Helagotland.se nådde honom över telefon. 

Då väntade han fortfarande på vännen Mattias Adman som var inne på sista varvet och som sedan sprang i mål på en tid på 31:48:42.

Tillsammans med Mikael Öhman och Stefan Ehrin tävlade de för GTR men de två sistnämnda blev dessvärre tvungna att avbryta loppet. Den del som Tobbe Stenbom menade var värst var just Dödens zon där de tävlande springer fyra varv.

– Det var otroligt med regn innan och under natten så det har varit lerigt och man har stått på öronen ett par gånger, men det var en skön känsla när man kom upp där på toppen av Kullaberg, sa en stolt Tobbe Stenbom.

Hur har du gjort för att orka hela loppet?

– Jag har lyssnat mycket på mina mentorer som jag springer med i GTR och det är viktigt att komma ihåg grundtanken till varför man är här. Det är ingen godtagbar anledning att bryta bara för att man är trött. Jag har varit här för att jag vill och har möjligheten att göra det, sa han.

Den som tar sig igenom Kullamannen får en ring. Tobbe Stenbom visar nöjt upp sin.
Den som tar sig igenom Kullamannen får en ring. Tobbe Stenbom visar nöjt upp sin.
Karta: Kullaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!