FörelÀste i klimataktion mot stigande hav

KlimatförÀndringar och stigande vÀrldshav oroar bitrÀdande lektor Patrick Prax, som i gÄr valde att bli klimataktivist.

BitrÀdande lektor Patrick Prax förelÀste för sina elever vid Campus Gotlands speldesign. Lektionen blev till protestaktion mot att för lite görs för att vÀrldshaven inte ska fortsÀtta att stiga.

BitrÀdande lektor Patrick Prax förelÀste för sina elever vid Campus Gotlands speldesign. Lektionen blev till protestaktion mot att för lite görs för att vÀrldshaven inte ska fortsÀtta att stiga.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-09-12 10:30

PĂ„ grund av klimatförĂ€ndringar kommer Campus Gotland att svĂ€ljas av havet. DĂ„ Ă€r det lika bra att vĂ€nja sig. Det menar Patrick Prax, bitrĂ€dande lektor för speldesign vid Uppsala universitet, som i kritstrecksrandig kostym och röd slips i gĂ„r höll en av sina förelĂ€sningar guppande i vĂ„gorna utanför kallbadhuset. 

– För mig Ă€r det crazy att vi jobbar pĂ„ ett stĂ€lle som kommer att ligga under vatten, men inte gör tillrĂ€ckligt, sĂ€ger Patrick Prax och kliver i havet medan de elever som inte gör honom sĂ€llskap torrskodda stĂ„r pĂ„ bryggan och lyssnar.

Klimataktionen i havet Àr hans sÀtt att sÀtta fokus pÄ problemen, och att det krÀvs mer Àn vad den enskilde individen har makt att förÀndra sjÀlv.

– Det handlar inte om att ta kortare duschar eller att inte anvĂ€nda plastkassar. Att titta pĂ„ individen rĂ€cker inte, vi behöver större strukturella förĂ€ndringar för att vi ska klara oss, sĂ€ger Patrick Prax och menar att mĂ€nniskor över hela vĂ€rlden behöver organisera sig och driva fram politisk handlingskraft.

Patrick Prax följer FN:s rapporter om stigande vÀrldshav.

– Det blir varmare och varmare. NĂ€r isarna smĂ€lter frigörs massor av metangas som gör att det gĂ„r Ă€nnu snabbare. DĂ€rför Ă€r det svĂ„rt att kalkylera, men de nya siffrorna frĂ„n FN Ă€r ganska skrĂ€mmande, sĂ€ger han och berĂ€ttar om gotlĂ€ndska vĂ€nöar i Island Games som redan nu hotas av stigande vĂ€rldshav.

Patrick Prax flyttade frĂ„n Tyskland till Sverige för kĂ€rlekens skull och bor sedan tvĂ„ Ă„r med sin familj pĂ„ Gotland.  HĂ€r försöker han leva klimatsmart, men öfaktorn gör det komplicerat.

– Man kan bli vegetarian, men det Ă€r omöjligt att lĂ„ta bli att flyga eller ta bĂ„ten, sĂ€ger han.

IstÀllet menar han att vÀrldsekonomin borde ta bÀttre ansvar för miljön, istÀllet för att fokusera pÄ tillvÀxt.

– Sin mobiltelefon byter man nĂ€stan automatiskt. De Ă€r byggda för att gĂ„ sönder efter tvĂ„ Ă„r och just nu Ă€r det enkelt att lĂ€gga alla sopor pĂ„ en bĂ„t till Indien och betala för det. Vi behöver lagstiftning för att produktskapare ska hantera miljökostnaderna, sĂ€ger han.

NÄgra regelbundna aktioner, som Greta Thunbergs fredagsdemonstrationer, med lektioner frÄn havet utanför kallbadhuset blir det inte för Patrick Prax del.

– Det hĂ€r var första gĂ„ngen och ett experiment. Det handlar om att göra nĂ„gonting, kanske bjuder jag in andra som vill vara med och förelĂ€sa, sĂ€ger han.

Patrick Prax undervisar i nÄgot kylslagen miljö.
Patrick Prax undervisar i nÄgot kylslagen miljö.
Karta: Kallis Visby
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!