Lars Thomsson: "Vi ger inte upp kampen"

Riksdagsmannen Lars Thomsson (C) har lagt 17 motioner med gotlandsanknytning. Viktigast rankar han elkabeln och sjukvården.

Riksdagsman Lars Thomsson (C).

Riksdagsman Lars Thomsson (C).

Foto: Malin Stenström

Nyheter2019-09-30 18:05

När Lars Thomsson summerar sina motioner inför torsdagens deadline till riksdagen kommer han upp i 17 stycken.

Och när han ombes välja vilken han själv anser vara viktigast plockar han ut fyra:

Tredje elkabeln. Trots idogt arbete och inspel från ministrar kom inte den tredje elkabeln med i den budget som nyligen presenterades.

– Jag är rejält besviken på S och MP där. Lokalt har vi en stor samsyn om detta, och jag och Hanna Westerén samarbetar i den här frågan. Men ännu är vi inte i mål. Men vi ger inte upp kampen, säger han.

Statligt ansvar för merkostnader i den gotländska sjukvården. Även detta ett känt problem för Gotland, där sjukvården kostar stora pengar på grund av ö-läget och behovet av kvalitativ vård till en relativt sett liten befolkning.

Grön omställning i Gotlandstrafiken. Kostnaderna för att ställa om färjetrafiken till förnybara bränslen kan komma att slå hårt mot näringen och bofasta.

– Vi fick en stor höjning nyligen som är klimatrelaterad, och det kommer att bli mer om målen ska uppnås. Det är viktigt att staten kliver in och tar ett ansvar där, säger han.

Plan för Gotlands infrastruktur. 

– Man får gå långt tillbaka för att se när vi senast byggde en större väg, till exempel. Vi släpar efter och de knappt 20 miljoner vi får årligen räcker inte till någonting egentligen, säger Lars Thomsson.

– Anledningen till att vi får så lite hänger ihop med fördelningsnyckeln som baseras på befolkningen storlek. Därför måste vi driva den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!