Håkan Stendahl har ägt fastigheterna, Visby Trafiken 21 och 23, på Hamnplan 5 sedan han köpte dem av Statens Järnvägar 1988. Nu kan en era snart vara över och fastigheterna kommer framöver att läggas ut till försäljning. År 1990 startade Håkan Stendahl Skeppet som skulle komma att bli en institution i det gotländska nattlivet.

– Det har varit en fantastisk resa. Man har varit med om många skilsmässor och giftermål där nere, väggarna har en historia som är helt makalös. Vi tog bara in 50 personer från början och sedan tog vi upp emot 700-800 personer, säger Håkan Stendahl som var den som drev Skeppet som sedan blev Hamnplan 5.

Han minns tillbaka till tiden runt 2000-talet – då Skeppet var som störst.

– Det var proppfullt på sommaren och vintern och verkligen liv där hela tiden. Sedan startade vi "After job" och det kunde vara 150 förbeställda samtidigt som vi hade 100 i kö. Det var ingen som trodde att det skulle fungera, men det gjorde det. Det kommer ännu fram folk som berättar om hur roligt de hade det på Skeppet, säger Håkan Stendahl.

Därefter har han i olika omgångar hyrt ut till olika aktörer. Senast var det Score som hyrde lokalerna – men som nu lämnat.

– Jag tycker att det har varit jobbigt med hyresgäster. Jag är ingen hyresvärd om jag ska vara ärlig, säger Håkan Stendahl.

Han fick i förra veckan tillbaka lokalerna från den senaste hyresgästen och familjen har nu gemensamt bestämt att fastigheterna ska säljas. Först ska de renoveras invändigt och fasaden ska fräschas upp. Därefter kommer en mäklare få ta hand om försäljningen.

– Vi har kommit fram till det här gemensamt. Vi ska försöka sälja båda fastigheterna på öppna marknaden och se om det finns något intresse av att köpa dem, säger Anton Stendahl, sonen, som de senaste åren drivit en klädbutik under sommaren i bulhuset som ligger vägg i vägg med det större huset.

Både Håkan och sonen Anton är dock tydliga med att det inte kommer bli en försäljning om de inte får ut det pris som de känner sig nöjda med.

– Tanken är att hyra ut under Almedalsveckan nästa år också. Men sedan, om vi inte får det sålt till rätt pris, kommer vi troligen bygga mindre butiker i lokalerna och göra en restaurang där. Vi får se hur marknaden ser ut, säger Anton Stendahl.