"Handkraft från Väte" heter utställningen.

– Här är en del från långt tillbaka och en del nygjort och en del går att handla, framhåller Britta Lundqvist, som är utställningsansvarig.

Professionella namn samsas med amatörer, sammanlagt är det 15-talet personer som ställer ut i stora salen, och teknikerna är många. Broderier, målningar, slöjd, klädsömnad, konsthantverk. böcker, läder och brudlakan finns med. Skaparkraften har varit stor.

Artikelbild

| Broderi. Britta Lundqvist visar Eva Gisslanders maskinbroderi.

– Det blir till en rolig mix, konstaterar Ulla Hellman, föreningskonsulent vid Hemslöjdsföreningen.

Berit Niklasson Weber har exempelvis skapat ett pendlartäcke. Under ett års resande har hon varje tur virkat en ruta som sen satts ihop efterhand. Ett täcke där färgerna speglar årstiderna.

Nicole Brantedal har skapat soffkuddar. Bland annat en med samtliga gotländska socknars namn på och – givetvis – med Väte i absolut centrum.

Ovanligt är tre generationers utställda brudlakan. De omfattar tiden 1910-1980 och med finns också bröllopsfoton på de par som använt lakanen.

Artikelbild

| Etablerad. Konstnären Maj Wennerdahl är representerad på utställningen.

Denna form av utställning där olika personer, med den gemensamma nämnaren att deltagarna bor i eller har anknytning till samma socken, hålls nu för femte gången. Tidigare har Fårö, Stenkumla, Eke och Barlingbo ställt ut. På gång är Lau och Burs plus eventuellt När i samma utställning samt Västerhejde.

Väte-utställningen pågår till den 22 oktober.