Mer pengar till välfärden i budgeten

Budgeten som regeringen presenterade på onsdagen innebär 29 miljoner mer i generella statsbidrag till Gotland, plus särskilda satsningar på demensvård och barn och ungdomspsykiatri.

Hanna Westerén (S) riksdagsledamot från Gotland, presenterade regeringens budget med satsningar på välfärden.

Hanna Westerén (S) riksdagsledamot från Gotland, presenterade regeringens budget med satsningar på välfärden.

Foto: David Skoog

Gotland2019-09-18 14:54

Regeringens fem nya miljarder till välfärdssektorn innebär för Region Gotlands del 20 miljoner mer från 2020 till "den kommunala" delen av Region Gotlands verksamhet. För "landstingsdelen", vilket i stort sett kan översättas till hälso- och sjukvård blir det ett tillskott på 8,7 miljoner kronor. 

Dessutom innebär den budget som regeringen presenterat att demensvården på ön får 4 miljoner kronor mer och att barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, förstärks med 1,7 miljoner kronor.

– Budgeten är historisk i den meningen att de fyra partier som förhandlat fram den inte är jättevana att lägga fram ett gemensamt förslag. Men den är en frukt av januariöverenskommelsen, sa Hanna Westerén (S) när hon presenterade innehållet i budgeten vid en pressträff på Visby lasarett.

Hanna Westerén är socialdemokraternas talesperson i riksdagen för miljö- och klimatfrågor, därtill ledamot av Socialdemokraternas partistyrelsen.

– Med budgeten vill regeringen stärka välfärden, förbättra ekonomin för pensionärerna, underlätta för klimatomställningen, samt stärka polis och försvar, sa Hanna Westerén och fortsatte:

– Riskbilden just nu är besvärlig, med en avmattande ekonomisk utveckling, handelskrig och brexit. Vi ställs inför utmaningen hur samhället ska rustas.

Fler i arbete, omställning till fossilfritt samhälle, välfärden, mer lika villkor i hela landet och demokratin har enligt henne varit ledstjärnor för budgetarbetet.

Tillskottet med inalles 34,4 miljoner kronor till välfärden innebär att Gotland får del av de 5 miljarderna i proportion till befolkningens storlek, eller aningen mer. Men, vilket oppositionsrådet på Gotland, Filip Reinhag (S), som också var med på pressträffen, framhöll:

– De föreslagna förändringarna i kostnadsutjämningen mellan kommunerna, som kommer senare i höst,  får större ekonomisk betydelse för Region Gotland.

I förslagen noterade han som en välkommen nyhet för hälso- och sjukvårdsnämnden där han är ledamot att regeringen vill se fler standardiserade vårdförlopp, likt de som redan finns i cancervården.

I budgetpropositionen nämns Gotland uttryckligen i samband med trygg och säker elförsörjning. Också pilotprojektet för energiomställning nämns. Men några destinerade pengar till vare sig en tredje elkabel eller för Energimyndighetens projekt finns inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!