Politikerna förstör en fungerande integration

"Nyanlända berättar själva: Det är jättedåligt att de som bestämmer stänger SFI och etablering på folkhögskolan i Fårösund".

"Nyanlända berättar själva: Det är jättedåligt att de som bestämmer stänger SFI och etablering på folkhögskolan i Fårösund".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2019-12-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyanlända berättar själva: Det är jättedåligt att de som bestämmer stänger SFI och etablering på folkhögskolan i Fårösund.

Varför gör de det? 

När barnen har problem i förskolan och skolan så är vi nära. Några familjer har barn med särskilda behov som behöver mycket hjälp. De föräldrarna kan inte studera i Visby. De kommer inte lära sig svenska.

Om vi ska studera i Visby så måste vi flytta. Det finns inga lediga lägenheter i Visby. 

Busstiderna passar inte med skolans tider i Visby. 

Barnen kanske måste sluta på sina idrottsaktiviteter om vi kommer hem sent.

Nu har vi tid att studera hemma, umgås med familjen, hjälpa barnen. Barnen går och lägger sig i tid.

Vi sparar mycket tid varje dag och får mindre stress. Vi promenerar till skolan. Det är bra för miljön och vi sparar pengar. Vi blir mindre sjuka när vi inte behöver stressa. Många sover dåligt och är jättestressade för de har varit med om krig. De tänker på familj som är döda eller långt borta.

Jag bor, jobbar och studerar SFI i Fårösund. Om det inte finns SFI här så måste jag sluta studera.

Både vuxna och barn har kompisar här. När vi behöver hjälp finns det många som hjälper oss. Vi har mycket kontakt med svenska människor. I Visby har vi inga svenska kompisar.

Jag bor i Fårösund och har nära till skolan. Det är viktigt för att jag är ensam och har tre små flickor. Jag kör inte bil. Det finns problem med bussen. Vi måste åka tidigt och komma hem sent. 

Folkhögskolan har inte så många elever och lärarna hjälper alltid oss. Vi är bättre på att prata och förstå än de som går i stora klasser i Visby. Vi som kan mer svenska hjälper dem som är nya. Det är jättebra SFI-undervisning i Fårösund, också för dem som inte har uppehållstillstånd. De får inte studera i Visby. Nu kan de komma till skolan varje dag. Det är jätteviktigt. Att inte bara sitta hemma ensam hela dagen.

Vi kanske handlar mat i Visby. Bungehallen kommer att få färre barnfamiljer som kunder.

När vi har studerat i Fårösund har det blivit hemma. Därför vill vi stanna i Fårösund. Det är mer än 50 barn som går i förskolan och skolan. Nu kommer inte fler familjer vilja bo i Fårösund. Många kommer försöka flytta.

Vi trivs här, det är lugnt, människor här är hjälpsamma, vi har svenska vänner som vi fikar och äter middag med, vi simmar tillsammans på lördagar, Kerstin (Blomberg) bor här!