05:00 ringde väckarklockan och 06:00 gick startskottet från Fårö fyr för Mattias Adman, Mattias Almroth, Peter Glans och Tony Gradert.

– Det är sånt här man får för sig när man blir gammal. Då letar man efter nya utmaningar och vill bara springa längre och längre, säger initiativtagaren Peter Glans.

Tidigare under året bestämde han sig för att utmana sig själv med att springa 100 engelska mil, och började leta efter ett lämpligt lopp utan framgång.

Artikelbild

| Löpare. Henrik Löwenhamn, Mattias Adman, Peter Glans och Tony Gradert, efter sex mil i gassande solsken.

– Frugan kommer från Gotland och vi är mycket i huset i Hörsne. En dag fick vi för en slump för oss att vi skulle mäta hur långt det var mellan Fårö fyr och Hoburgs fyr – och passande nog visade det sig vara 161 kilometer, alltså 100 engelska mil. Så då var det ju bara att köra, säger Peter Glans.

För att klara tidsplanen tar de korta pauser på max fem minuter, en gång i timmen, för att fylla på med vätska och energi.

– Killarna har sprungit sex mil nu när de kommer fram till sjätte stoppet i här Boge. Själv avbröt jag i Lärbro. Solen knäckte mig i dag. Men jag har inte gett upp än. Jag tänkte haka på dem senare ikväll när temperatureren har sjunkit och köra sista sträckan tillsammans med dem, säger Mattias Almroth.

Gruppen har upprättat tre olika tidtabeller med olika kilometertempon att utgå ifrån. Och med tio mil kvar till målgång ser de än så länge ut att klara de 161 kilometerna under 20 timmar.

Artikelbild

| 100 engelska mil. Med sex avklarade timmar i bagaget såg de ut att klara de 161 kilometerna under 20 timmar.

– Målet är att springa över ön på drygt 20 timmar. De första milen höll vi oss i tempo ett, med ett kilometertempo på sex och en halv minut. Hade vi hållit det tempot hela vägen hade vi varit i mål efter 17 timmar och 28 minuter. Nu har de dock hoppat direkt från tempo ett till tempo tre och springer en kilometer på sju och en halv minut. Så just nu ser det ut som att de landar i Hoburgen omkring tio över två inatt, säger Mattias Almroth.

Strax innan 13:30 möter vi fyra varma löpare i gassande solsken, vid depåbussen i Boge.

Artikelbild

| På väg. Henrik Löwenhamn, Tony Gradert, Mattias Adman och Peter Glans.

– Det är många som gör som jag och hakar på en bit på vägen. Är man inte i form för hela sträckan kan det vara kul att vara med en stund i alla fall, säger Henrik Löwenhamn, som sprungit med gruppen sedan de passerade Lärbro.

– Det här är en vanlig ultradistans, men vi hade inte räknat med så fint väder. Det är stenhårt när det är så varmt, men det är klart vi kommer i hamn! Jag räknar med att kunna titta på soluppgången vid halv tre inatt med en öl i handen nere vid Hoburgen innan jag somnar, säger Peter Glans.