– Jag tycker att det är bättre att maten samlas på ett ställe än att det är utspritt på marknaden. Det är bra när det kommer stora sällskap där alla vill äta olika saker, säger Robert Rosenberg på Riddargrillen.

Dock tycker han att Mattorget kunde ha varit lite större och att det hade varit bra med fler sittplatser.

– Det är många barn och äldre som kommer hit och de vill gärna sitta, säger han.

Artikelbild

| I år har all matservering under medeltidsmarknaden samlats på det nya Mattorget på Paviljongsplan.

Robert Rosenberg är inte ensam om att tycka att Mattorget är för litet.

– Två av mina matstånd blir blockerade, säger den gotländske krögaren Vartan Abgarian.

Inför årets medeltidsvecka har han satsat stort men tycker att teatern inne på Mattorget krockar med hans kunder som inte vågar sig fram och handla.

– Det tog två-tre månader att bygga vagnen och det kostade över 20 000 kronor och nu är det ingen som kommer och handlar. Då blir jag lite besviken, säger han.

Artikelbild

| Gunilla Hedmark sitter och vänter medan barnbarnet ser på teater.

Inför veckan har han även beställt en ny ugn från Iran som han skulle baka nanbröd i men nu har han inte sålt så mycket.

– Det är lite hoptryckt. Där borta säljer de brända mandlar och så finns det de som säljer frukt. De som inte säljer mat ska inte vara i Mattorget. Men annars är torget väldigt bra, säger han.

Artikelbild

| Angelo Rosenberg och Robert Rosenberg från Tyskland är på plats i Visby med sin servering "Riddargrillen".

Vartan Abgarian är en riktig veteran när det gäller medeltidsmat.

– Jag älskar Medeltidsveckan och har varit med och sålt mat sedan 1986. Då hade jag en liten vagn på Strandgatan där jag sålde chorizo. Sedan dess har min servering gått från att vara 2 meter till som nu 30 meter lång, säger han.

Artikelbild

| Dofterna från Mattorget sprider sig över hela medeltidsmarknaden.

Redan några minuter efter att Mattorget har öppnat är det fullt av hungriga gäster.

– Jag tycker att det är väldigt trevligt. Det är bra för att man vet var man kan hitta allt. Det blir som en samlingsplats och man kan lukta sig hit, säger Gunilla Hedmark som har besökt Medeltidsveckan under flera år.

Artikelbild

| Viktor Lenngren, Patrik Nockmar och Amanda Larsen Jemander säljer kött i bröd på sin servering "Kultingen" som är en filial till "Glada Galten".

Hon gillar att det finns teater inne på området samt ett tält med sittplatser i.

– Det är skönt med en plats med skugga där man kan sitta och att man kan se på underhållningen, säger hon.