Förra året inleddes lugnt på Visby lasaretts förlossningsavdelning, men från april blev det fart på förlossningarna och när året var slut kunde man summera 554 födslar på Visby lasarett. 302 pojkar och 252 flickor.

– Det är bra. Fem barn fler än 2016, så det går uppåt, även om det inte går jättefort, säger Anna Hörsne Malmborg, enhetschef för gyn, BB och förlossningsavdelningarna vid Visby lasarett.

Födelsetalen på Gotland är ganska stabila. 2010 föddes över 600 barn på ön, sedan minskade det under ett par år, men sedan 2013 har födelsetalen ökat lite nästan varje år.

Alla barn som föddes på Visby lasarett förra året är inte gotlänningar. Anna Hörsne Malmborg uppskattar att ett tiotal mödrar hörde hemma i andra delar av landet.

Många vill komma till Gotland och föda sina barn, men på Visby lasarett är man restriktiva med att ta emot mödrar från andra län under sommaren. Fler förlossningar innebär att både operation och barnavdelning måste ha beredskap att ta emot fler patienter om det skulle bli komplikationer.

– Vi har därför ett tak och vill inte ha mer än 50 planerade förlossningar per månad. I juli hade vi 72, säger Anna Hörsne Malmborg.

2018 började med en rivstart på förlossningsavdelningen i Visby. På en vecka föddes tio barn.

– Men sedan kommer det nog att bli lugnt under resten av januari och februari. Sedan ökar antalet födslar igen, berättar Anna Hörsne Malmborg.