Visbytravet, studenten, Kvartersligan, studie- och yrkesmässan, Popgiss... Örjan Hillbom är en man med många järn i elden och har genom åren blivit ett bekant ansikte för de flesta gotlänningar. Hans öde har därför mött stor uppmärksamhet i sociala medier.

Det var i förra veckan som Örjan Hillbom var i Kalmar för att flyttstäda en lägenhet. Plötsligt hörde hans hustru Låtta Hillbom en duns och när hon kom in i rummet hade Örjan hunnit bli blå i ansiktet. Hon slängde sig ned på golvet och började med hjärtmassage – ett agerande som räddade hans liv.

– Hon är helt fantastisk. Hade det inte varit för henne hade jag varit död, säger Örjan Hillbom.

Artikelbild

Snart var även två ambulanser och räddningstjänst på plats och efter fyra defibrilleringar var hjärtat igång igen.

– De kom fort som tusan. Jag minns inget av det dock, säger Örjan.

Om de inte hade fått igång hjärtat inom fyra minuter hade risken för bestående hjärnskador varit stor.

– Jag hade hellre dött än fått en hjärnskada, säger han.

På Kalmar länssjukhus kunde läkarna konstatera att Örjan hade fått stopp i ett kranskärl. Varje dag får 27 personer hjärtstopp – endast en överlever.

– Det är som rysk roulette. Då gäller det vara gift med rätt fru, säger Örjan och fortsätter:

– Det är livsfarligt med dammsugning.

Trots att Örjan är glad och skämtar är det tydligt att han är tagen av sitt öde. Och som om det inte vore nog begravde Örjan sin mamma mindre än en vecka efter händelsen.

– Jag är tacksam att min familj inte behövde begrava en till familjemedlem, det går inte ens att föreställa sig hur det hade varit, säger han.

På sjukhuset fick Örjan en hel del tid för eftertanke. Någon vecka innan olyckan kände Örjan känt en stickande känsla i ett ben när han körde bil. Det han då trodde var ett ben som somnat var antagligen begynnelsen till en blodpropp. Samma dag som hjärtstoppet kände Örjan samma känsla igen – den här gången i armen. Trots det körde han bil tur och retur från Kalmar till Karlshamn.

– Jag hade kunnat dö tusen gånger under den färden, och jag hade kunnat döda mina medtrafikanter, säger Örjan.

Men det gjorde han inte. En vecka efter händelsen syns inte ett spår av hjärtstoppet.

– Jag mår oförskämt bra i dag. Min fru säger att jag måste coola ner mig. När läkaren sa åt mig att jag skulle vara sjukskriven i minst åtta veckor tänkte jag att "du är galen!", säger han.

Men sjukskrivningen var ett faktum och från sjuksängen fick Örjan göra en överlämning till sin efterträdare som fått ta över ansvaret för studie- och yrkesmässan som startar på måndag.

– Har man varit död får man vara ledig en vecka eller två, säger Örjan.