Artikeln kommer från Gotland.net

Ett kvällsdopp på Gotska Sandön
Drömmer du om en vidsträckt strand där sanden är mjuk och följsam under dina bara fötter, en plats där du kan vara ensam med det öppna havets horisont? Där du senare kan slå dig ner i den varma sanden efter ett kvällsdopp i solnedgången. På Gotska Sandön kan du få en strand för dig själv i flera timmar. Du reser till ön med båt från Nynäshamn eller Fårösund. Bor gör man vid lägerplatsen eller i fyrbyn strax intill.

Gotska sandön. Foto: Maria Molin
Foto: Maria Molin

Artikelbild

| Stenkusten.

Njut av augustimånen
I augusti står månen nära horisonten, vilket gör att vi uppfattar den som större och starkare lysande än under andra tider på året. Gotlands kust erbjuder otaliga vackra platser där man kan njuta av den välfyllda månen, kanske i samband med en kräftskiva? Om du vill njuta av fullmånen så är det i år den 7 augusti som gäller.

Månen. Foto: Britt Kiderud

Foto: Britt Kiderud
Upplev 1800-talsmiljön vid Petesgården
Utställningar, antikbod, trädgårdscafé, lekstuga och museum på en välbärgad gotländsk bondgård från 1800-talet. Det finns mycket du kan uppleva på Petesgården, naturskönt belägen i Hablingbo vid Gotlands sydvästra kust. Gården är öppen varje dag under hela augusti.

Petesgården. Foto: Maria Molin

Artikelbild

| Krusmyntagården

Foto: Maria Molin

Promenera längs stranden i Ljugarn
Den anrika badortern Ljugarn är en av de riktiga pärlorna längs Gotlands östra kust. Här finns gott om caféer och restauranger och en lång fin sandstrand att breda ut handduken på. Om du promenerar norrut längs stranden kommer du så småningom fram till Folhammars fina raukområde.

Artikelbild

| Ruin.

Ljugarn

Foto Jenny Kiderud
Museibesök vid Vamlingbo prästgård
Vid den vackra gamla prästgården i Vamlingbo samsas fyra verksamheter: Museum Lars Jonsson som visar konst av den kände naturmålaren, det mysiga Prästgårdscaféet, Forum Östersjön där det visas en utställning med Östersjötema och Naturum Gotland där du kan lära dig mer om Gotlands djur- och naturliv. Öppet dagligen under hela augusti.

Artikelbild

| Roma kungsgård

Vamlingbo

Foto: Maria Molin
Morgonfika vid en ödekyrka
På den gotländska landsbygden finns flera vackra ödekyrkor i mysig miljö. En av dem, Elinghems ödekyrka, hittar du i Hangvar socken på norra Gotland. Kyrkan byggdes på 1200-talet som sockenkyrka i Elinghem, en socken som inte finns längre. Kyrkan övergavs troligen på 1600-talet, men resterna av den är än idag väl värda ett besök. Varför inte packa ner frukosten i en korg och njuta av den i det intilliggande änget? Ett fint sätt att starta en augustidag.

Artikelbild

| Elinghems ödekyrka.

Ödekyrkan i Elinghem

Foto: Jenny Kiderud
Hantverk och fika vid Roma Kungsgård
En ståtlig allé leder fram till Roma Kungsgård och klosterruin på mellersta Gotland. Här samlades man på vikingatiden för att hålla allting, och än i dag är Kungsgården en levande mötesplats. Här hittar du flera butiker som säljer gotländskt hantverk, konstutställningar, ett mysigt café och en kulturhistorisk utställning. Roma kungsgård är öppen varje dag i augusti.

Artikelbild

| Vamlingbo prästgård

Roma Kungsgård

Foto: Jenny Kiderud
Besök Visbys öppna ruiner
Under medeltiden byggdes väldigt många kyrkor i Visby. Bevarad som kyrka än idag finns bara stadens domkyrka, S:ta Maria. Visbys övriga kyrkor fick med tiden förfalla, men flera av dem finns kvar i ruinform. S:ta Karin, S:t Lars och Drotten är tre av de ruiner som sommartid hålls öppna för besök. Kliv in och känn hur medeltiden kommer nära!

Artikelbild

| Ljugarn

Ruin

Foto: Kerstin Klint
Mys bland örterna på Krusmyntagården
Ungefär en mil norr om Visby ligger det trevliga utflyktsmålet Krusmyntagården. Här hittar du en prunkande trädgård fylld av örter och rosor, café och restaurang där det bland annat anordnas grillkvällar under sommaren och en butik fylld av kryddor och andra godsaker. Krusmyntagården har öppet varje dag under augusti.

Artikelbild

| Petesgården.

Krusmyntagården

Foto: Jenny Kiderud
Vandra utan trängsel längs stenkusten
Att cykla eller promenera längs stenkusten på norra Gotland är alldeles fantastiskt avkopplande. Från Bläse kalkbruksmuseum och norrut väntar en knapp mil av karg kust med breda klapperstensstränder och fina små fiskelägen. Grusvägen längs kusten är gropig och bitvis i dåligt skick, så att ta sig fram till fots eller med cykel är att föredra framför bilen.

Artikelbild

| Månen.

Stenkusten

Foto: Jenny Kiderud