I skogsområdet vid norra Lundbygatans slut i Visby kommer Gotlands bryggeris framtida anläggning att byggas. Regionstyrelsen beslutade på torsdagen att bryggeriet får köpa den cirka 10 000 kvadratmeter stora tomten för 3 950 000 kronor.

– Det är skönt att ha det avtalet på plats. Nu blir det fyra miljoner in i stället för 14 miljoner kronor ut, summerade regionrådet Brittis Benzler (V) beslutet.

Byggstart för det nya bryggeriet väntas bli under 2018 och den nya anläggningen kommer till en början ha en årlig produktionskapacitet på fem miljoner liter öl.

Artikelbild

| Gotlands bryggeris vd Johan Spendrup.

– Vi kommer också kunna expandera för att i framtiden öka till tio miljoner liter per år, säger Johan Spendrup, vd på Gotlands bryggeri.

Tanken är att bryggeriet, i motsats till i dag, ska tillverka all sin gotländska öl på Gotland. I dagsläget måste en del av det tillverkas på fastlandet.

Hur kommer bryggeriet se ut när det står klart?

– Vi har fått rita om lite och kommer nog ha färdiga skisser i augusti. Det kommer kanske inte att bli något arkitektoniskt landmärke, men det kommer bli en snygg byggnad på Lundbygatan, säger Johan Spendrup.

Artikelbild

| I skogsområdet invid norra Lundbygatan ska det nya bryggeriet byggas.

I och med att Spendrups skrotade planerna på ett bryggeri i Visby hamn spolades också idén om en publik restaurangdel i anslutning till det nya bygget.

– Vi kommer ha bryggeriet på S:t Hansgatan som vår publika del, även om man såklart kommer kunna besöka anläggningen på Lundbygatan, säger Johan Spendrup.