Söndagssvep om publikmagneterna

Endre IF verkar ha tappat det helt och är nu nere på femte plats i SSL dam. Raset kom ganska direkt efter att jag skrev en blogg om att klubben gick mot sin bästa säsong hittills och att förutsättningarna för att nå en semifinal var schyssta.
Då vann laget de matcher som var mindre välspelade precis som topplag brukar göra och hade bara två förluster efter 17 omgångar.
Tre matcher senare och en oturlig handskada på Sara Steen är förutsättningarna inte lika goda längre. 
Du har inte råd att förlora tre matcher i rad om du vill vara topp tre och definitivt inte mot Warberg, Sirius och Karlstad.
Warberg och Karlstad var troligen seriens formsvagaste lag när de ställdes mot Endre.
Warberg hade nio raka förluster och låg sist.
Karlstad hade sju raka förluster och hade tappat två av sina bästa spelare i Dragana Mrksic (slutar) och Jessika Eriksson (Kais Mora).
Sirius har i och för sig lyft sig, men Endre har ett klart bättre lag spelare för spelare.

Av Endres nio mål i de tre förlustmatcherna ovan är det omöjligt att inte glädjas med Stina Ander som varit inblandad i fyra (1+3) och med tanke på att hon spelar på en ovan position och har varit borta från spel i 1,5 år.

Sara Steen är som tränare Alexander Brinkmann sade när det stod klart att det var färdigspelat "oersätterlig" och tar med så mycket mer till Endre är målfarligheten och förmågan att avgöra matcher.

Nästa helg väntar Iksu på bortaplan. Sannolikheten är stor att förlust nummer fyra kommer där, men förhoppningsvis kan laget lämna Umeå med en känsla av att man gjort en bra prestation som går att rida vidare på när trätosystern Täby kommer till Visby den 25 februari.

*****
Visby IBK tog en tung trepoängare i söndags inför över 1200 personer i Ica Maxi Arena.
Hemmalaget såg ut att gå mot en stabil seger, men en sak vet man om Craftstaden och det är att laget inte har de flashiga spelarna, men det har en intställning och ger ta mig fan aldrig upp.
Samma den här lördagen.
Stor matchvinnare blev Markus Jovic med sitt 7-6-mål med två minter kvar av tredje perioden. Craftstaden ryckte förstås keepern direkt och jagade kvitteringen hela vägen.
För Visby IBK innebar segern att man på nytt avancerade upp på kvalplats.
Tommy Bolin verkade ha kalibrerat siktet efter att ha haft en mindre bra dag mot Östra SK. 4-1 på Wilmer Viinamäkis flippass sitter kvar på näthinnan.

16 matcher utan mål för Fredrik Björkman, men i lördags kom det och dessutom en assist på det.
Visby IBK har nu kvar att möta: Malmö (borta), Skoghall (hemma), Onyx (hemma) och Warberg (borta).
Vänta er dramatik in i det sista.

På läktaren satt förre Visby IBK-coachen Michael Rasi, möjligen på spionuppdrag för Hagunda som skulle kunna bli mostånd i SSL-kvalet.

"Inga kommentarer", garvade han.

****
Visby Roma har vaknat till efter klubbens djupaste formsvacka.
Låt gå för att det blev 1-2 på söndagskvällen mot Hudiksvall, men tre raka segrar - varav två mot topplag (Kristianstad och Vimmerby) dessförinnan gör att playoffplatsen känns under kontroll.
Prognosen är också god. Mycket talar för att skadade Sammy Gustafsson och Adam Rachidi kan vara tillbaka snart.
Båda hade stora roller i grundserien och har saknats i allettan.
I veckan kan man mer eller mindre knyta ihop säcken när man möter målsnåla Dalen från Jönköping (borta), Nybro (hemma) och Krif (borta).

***
Det ser inte ut att bli någon värvning av Benjamin Fadi. FC Gute har inte skrivit av honom, men har börjat kolla på andra alternativ.
Måndag-onsdag testas Ronny Nilsson, 20, som närmast kommer från BP:s ansedda akademi. Har kollat runt lite och det ska vara en riktigt bra fotbollsspelare som har öst in mål i U19-allsvenskan, men med ett stort frågetecken för fysiken.
"Får Gute ordning på det kommer han att bli grym", säger min källa.
Nilsson spelar tisdagens träningsmatch mot Levide.
Kan spela på både tia, ytter och striker.

**
Marcus Burman har testat med Sollentuna och Karlslund. Nu tränar den tekniske mittfältaren med seriekonkurrenten IFK Stocksund.
Sedan tidigare står det klart att Marcus Kettler också gått till en seriekonkurrent (Karlberg BK).

*
Dalhem får i dagsläget knappt ihop en startelva. Just nu provtränar en handfull spelare med laget däribland Jonathan Westergren och Emil Salomonsson men jag har svårt att se hur man ska få ihop ett tillräckligt starkt lag för att inte åka kana ner i division 4 igen.
Prove me wrong.

Deadline day för övergångar

Silly season I kväll vid midnatt bommar transferfönstret för svensk ishockey igen.

Jag förväntar mig samma galenskap som tidigare år då klubbar i sin desperata jakt lånar in spelare efter spelare för att nå sportslig framgång.
Alla som följer mig på ett eller annat sätt vet att jag älskar silly season, men det som sker inom ishockeyn tar sakta död på mina känslor. 

Jag har tidigare sågat seriepyramiden i svensk ishockey där 48 division 1-lag tillsammans med två allsvenska lag gör upp om två platser i Hockeyallsvenskan. Svenska ishockeyförbundet har skapat ett system där det krävs att du tar dig vidare från tre serier (grundserie, allettan och kvalserien samt playoff) för att ta ett steg uppåt i hierarkin?
Om sedan de två nedflyttade allsvenska lagen placerar sig etta och tvåa i kvalserien har de 48 division 1-lagens säsong varit meningslös.

I grunden är det också vad som bäddar för den här kapprustningen som pågår från att grundserien slutar och når sin topp idag. 
Klockan 15.48 den 15 februari har 53 övergångar registrerats bara i Hockeyettan.
Här följer ni fönstrets sista dag.

****
Jag var i kontakt med André Lundholm, sportchef i Visby Roma för att kolla om han hade några planer på att handla, men han verkade lugn:
”Vi söker inget aktivt, men vi håller oss ajour med vad som händer. Ska vi värva någon så ska det vara över längre tid än bara någon vecka”.
Bravo! Sunt tänkande från Visby Roma-bossen.

***
Alla tänker dock inte så. Vi kan ta en klubb som Kristianstads IK i samma serie som de senaste dagarna och plockat in fem spelare. Det hade kunnat vara okej om det rörde sig om konkreta övergångar, men det gör det inte. Istället handlar det om fyra och ett korttidskontrakt säsongen ut.
Och då vet jag inte om klubben lånat klart än.
Kristianstad är bara ett exempel och ska inte hängas för att de utnyttjar ett system som stinker lång väg.

I verkligheten innebär det här upplägget att ett lag som ska kvala till en högre serie precis inför slutspurten har möjlighet att plocka in en toppfemma från en högre nivå när bara ett fåtal matcher återstår av säsongen. Ett par matcher senare kan spelarna återvända till sina ordinarie klubbar.
Kom inte och säg att det är rätt väg att gå för då erbjuder jag mig personligen att låsa in dig någonstans där solen skiner och sedan kasta nyckeln från Högklint.

För mig är det inte bara en form av kortsiktigt tänk utan snarare en form av fusk eller ska vi kalla det spelardopning.

Hockeyn borde riva hela rasket, bygga nytt och inte vara så frånstötande gentemot klubbar underifrån.

IBK rustar för kval med "AK47"?

SILLY SEASON Mattias Jansson skrev på för Visby IBK i går, men det stannar inte där. Enligt källor arbetar Visby IBK hårt för att spetsa till truppen ytterligare inför ett eventuellt SSL-kval när grundserien är färdigspelad. Enligt mina källor står en högerfattad back högst upp på sportchef Joakim Bandholtz önskelista.

Sportchefen själv vill inte kommentera, men enligt mina källor ska Adam Kimström, 23, vara huvudspåret.
Den offensivt skicklige backen som även går att använda som forward sitter på ett utgående kontrakt med SSL-klubben Thoréngruppen. Efter att ha gjort kaos i allsvenskan norra med Haninge och Tyresö Trollbäcken under två säsonger var Kimström inför säsongen 2016-2017 en av landets mest eftertraktade spelare. Inte minst sitt med innebandyögon dräpande skott som smeknamnet "AK47" antyder (ja han har 47 på tröjan). Under de två säsongerna gjorde han 88 poäng och 40 mål.

Adam Kimström besökte även Visby IBK våren 2015 tillsammans med Johan Widh (Kais Mora som istället valde Sirius), men gick då till Tyresö Trollbäcken. Jag träffade honom under det besöket och minns att han var imponerad av Ica Maxi Arena som då var nybyggd. Säsongen efter (2016-2017) skrev han på och presenterades av SSL-klubben AIK, men när Gnaget sedan inte kom överens med Tyresö Trollbäcken sprack affären.

Istället bar det av till Umeå och Thoréngruppen för Kimström där han under sin första SSL-säsong gjorde 19 poäng (10+9) på 27 matcher. I skrivande stund ligger Thoréngruppen sist i SSL och Kimström har "bara" med hans mått gjort nio poäng (2+7) på 17 matcher.

Skulle Visby IBK landa Adam Kimström så ökar klubbens offensiva slagstyrka rejält och inte minst i powerplay-spelet och IBK-fansen lär få en ny favorit.
Klassvärvning.

Uppdaterad: Visby IBK bekräftade övergången klockan 18 på onsdagen.


***
Endre IF sitter lugnt i båten.
Ingen comeback av Anna Jakobsson i Endre och inga nyförvärv aktuella, enligt Innebandymagazinet.
Mern erkänn att det var en kittlande tanke.

Läge för Endre att ringa en vän

(Uppdaterad 30/1 kl 14:09)
Så kom beskedet om Endre IF:s landslagsstjärnan Sara Steen.
Efter att ha träffat en handspecialist under måndagen visade det sig att trapetsbenet - alltså bulan nedanför tummen - men även ett annat ben ligger snett.
Efter en operation i Stockholm under tisdagen visar det sig att säsongen är över.
Sara Steen kommer att bli borta i fyra månader.

För Endre är det en dråpslag eftersom Sara Steen är lagets bästa spelare, vassaste målskytt och största matchvinnare. Det är bitarna som syns, men underskatta inte hennes arbetskapacitet även i det defensiva spelet och förmåga att täcka skott.
Sara Steen kommer att fattas Endre och särskilt i slutspelet.

Det viktiga nu är att andra tar chansen som ges, men självklart måste tongivande forwards som Anna Moberg, Alva Olofsson och Linnea Wallgren ta ett ännu större ansvar.

För spelaren Sara Steen är förstås detta värst, men även 2017-2018 känns skit just nu så får man inte glömma att hon nyligen vann VM-guld.
Gotlands Allehandas Ulf Jönsson har pratat med Sara Steen.

En livlina värd att dra i: Jag har inte inte fört det på tal tidigare, men nu är hög tid att ringa en vän och åtminstone pejla läget med Anna Jakobsson.
En tillfällig comeback av nummer 17 vore häftigt.

***
Det har också pratats en del om Mattias Jansson är på väg mot comeback i Visby IBK. Jansson lämnade inför årets säsong Visby IBK för seriekonkurrenten FBC Kalmarsund. Jansson hade svårt att ta en ordinarie plats i Kalmarsund och har nu brutit med klubben och är tillbaka på Gotland. Här är både Jansson och Visby IBK intresserat, men även om kontraktet är rivet så äger Kalmarsund rättigheterna till Jansson och vill ha 40 000 kronor.

Med tanke på att Jansson lämnade Visby IBK som free agent för en seriekonkurrent skulle jag bli förvånad om man ett halvår senare köper loss honom. I mina ögon skulle det sprida märkliga signaler till alla i och omkring klubben.
Skulle tro att han blir aktuell först om Kalmarsund låter honom löpa.

**
Visby Ladies väljer också att bredda och stärka truppen inför SM-slutspelet. På måndagen presenterades tidigare U-landslagsspelaren Clara Arvidsson som skrivit på ett korttidskontrakt säsongen ut.
Hon har inte representerat någon klubb i år, men har bakgrund i Mark Basket där hon under två säsonger i basketligan har hon snittat elva poäng i de matcher hon spelat trots sina blott 19 år. Klart intressant värvning!
Visby Ladies och lagkaptenen Annie Kjellberg går däremot skilda vägar och detsamma gäller för Tova Ihse.
Kjellberg går till Udominate.

Mambo Mumba tillbaka - Gute vill ha Fadi

SILLY SEASON Jag avslöjade den 2 november att Mikael Waktel var färdig som tränare i Dalhem IF.
Den prickfria säsongen i division 4 blev hans avsked. Efter nio säsonger vid rodret var det dags att mönstra av skutan.
Sedan den dagen har det spekulerats fram och tillbaka vem som ska fylla det gigantiska tomrummet efter Waktel.
Joakim Lindgren var förstavalet, men valde tidigt att tacka nej för att jobba med P18 Ungdom, nykomling i damernas division 2.

Därefter har Dalhem arbetat efter ett annat spår – en fastlandsbaserad tränare har det hetat. I november var det detaljer som återstod att lösa.Sedan skulle det vara klart absolut senast den 8 december.
I GT sade ordförande Patrik Thored att tränaren presenterat sin spelfilosofi och att man skulle gå vidare med honom.
December blev januari och nu snuddar vi vid februari. Det som dragit ut på tiden har varit att lösa arbete och bostad, men ocksåpå grund av att huvudspåret var i Afrika.

Nu är det nära och Robert Mambo Mumba, med tre säsonger bakom sig i FC Gute och en i Levide IF blir av allt att döma den som tränar Dalhem IF 2018.
Lysande säger jag!
Dalhem behöver en passionerad tränare som kan entusiasmera spelarna att ta rygg på honom inför årets division 3-säsong. Det är precis vad Robert Mambo Mumba står för och dessutom sitter han på värdefull rutin som spelare med spel i svenska-, norska- och belgiska högstaligan samt ett 50-tal A-landskamper för Kenya.

När Mambo snackar lyssnar man.

I Gute kunde Robert Mambo Mumba trollbinda de unga spelarna med sina brandtal och han var aktuell som assisterande tränare till Jens Wedeborg i fjol, men hamnade i stället i Levide. Helt oprövad som tränare är han inte. Under sin sista säsong i Dalkurd var han spelande tränare och nådde kvalet till superettan. 

Mambo Mumba var tidigare i vintras aktuell för Sala FF som spelare, men det rann ut i sanden.
Det snackades också om att han skulle gå in som assisterande till ex-gutetränaren Jonas Björkgren i Eskilstuna United, men de valde att gå på Kevin Andersson, F19-tränare i AIK.

Dalhem har nu drygt två månader på sig att värva ihop ett lag och skapa ett eventuellt samarbete med Gute. Mambo har samma tid på sig att spela ihop ett lag för division 3.

***
FC Gute hade i veckan besök av det tidigare ghanesiska underbarnet Benjamin Fadi.Han imponerade under veckans träningar och skulle vara en klassvärvning, enligt rapporterna.
Dick Svennefelt bekräftar att klubben vill värva Fadi, men väntar på besked från Migrationsverket vad som gäller.
- Vi är ganska överens med Benjamin skulle jag säga, sade Dick Svennefelt, sporchef i Gute.
Han har legat i hårt de senaste månaderna.
I veckan skrev duon Kevin Wickman och Shafik Zzimula på nya kontrakt.

Uppdaterad: Benjamin Fadi tränar ned division 1laget Oskarshamn AIK måndag-tisdag.: 

**
Mycket talar också för att Visby AIK-strikern Carl-Magnus Johnson blir assisterande tränare till Jens Wedeborg.
- Jag har en bra känsla, men nu måste han och Jens prata ihop sig, säger Dick Svennefelt.
Carl-Magnus Johnson har en bakgrund i FC Gute, men har också representerat Rynninge och Karlslund i division 2. 
I Rynninge har han dessutom två säsonger bakom sig som assisterande tränare.


Visby IBK fick bottennapp mot Åstorp/Kvidinge och fick bara en pinne.
Endre kammade nada, zip, zero mot Warberg som hade nio raka förluster inför matchen.
Håller utan att ha sett någon av matcherna med Alexander Brinkmann som konstaterade angående sitt lag:
- Det är för dåligt.
Det ska vara tre poäng för både Endre och IBK.
Punkt slut.

 

Välkommen till min hörna. Här skriver jag av mig när tidningarna gått i tryck eller sidorna inte räcker till. Fokus ligger naturligtvis på gotländsk idrott.
Namn: Mattias Karlsson Yrke: Sportchef på Gotlands Media. Bor: Visby. Familj: Sambo och tre barn. Nyhetstips eller kritik mejlas till: mattias.karlsson@gotlandsmedia.se

Bloggar