Det Max Hansson skapade är helt unikt

Max Hansson var en entreprenör. Det känns lite futtigt nästan att benämna honom så i en tid då ordet ”entreprenör” blivit mode och används av vem som helst som öppnat en korvkiosk eller en surfbrädeuthyrning.

Men han var det. Den största också i Gotlands historia.

Jag kan inte ens föreställa mig att vi kommer få någon, någonsin, som kommer i närheten av att lyckas med det Max Hansson gjorde. Från ingenting skapade han ett företag, på egen hand hela vägen, som blev vad det är i dag.

Prislappen var svindlande när han sålde, över 1,2 miljarder kronor. Men det är bara vad Payex var värt just då, för Max Hansson och Swedbank. Vad Payex, och tidigare Faktab Finans, är värt för Gotland går inte att uppskatta i kronor och ören.

Alla dessa arbetstillfällen. Alla dessa karriärmöjligheter. Alla företag som profiterat på Payex framgångar genom att anställda gått vidare till dem efter att ha fått grunderna hos Max. Alla dessa skatteintäkter, bara en sån sak.

Egentligen är det osannolikt att Max Hansson gjorde det han gjorde, på Gotland. Och framförallt FÖR Gotland, vilket många tenderar att glömma. Han flyttade aldrig huvudkontoret. Han brann för att utveckla företaget lokalt, det blev en affärsidé och ett varumärke.

Payex var gotländskt. Han var genuint sur på att all skatt han skulle betala efter försäljningen inte kunde komma Gotland specifikt till del. ”Gotland borde få hälften”, sa han i en intervju med oss.

Max Hansson må ha uppfattats som excentrisk av oss som stod vid sidan av, men det gick aldrig att missta sig på hur mycket han brann för Gotland. Han byggde också upp ett mindre imperium i innerstan, och bara den biten i hans entreprenörskap är värd ett helt kapitel i boken om hans liv.

För bara några dagar sedan hade jag turen att få en rundvisning i den gamla banken vid Donners plats. Så smakfullt renoveringen var gjord. Så snyggt man värnat om detaljerna i byggnaden. Och så ofantligt dyrt det måste ha varit att ta denna hänsyn till kulturarvet som han gjorde.

Jag kände inte Max Hansson. Vi träffades några gånger, och han ringde mig vid emellanåt och var förbannad över något vi skrivit. Men till skillnad från andra som jag haft att göra med där våra åsikter gått isär var Max Hansson aldrig oresonlig.

Han kunde uppfattas som burdus och han hade ingen tid för skitsnack. Extremt tydlig och rakt på sak. Men han lyssnade alltid på argument. Våra samtal slutade alltid med skratt och prat om något helt annat än det han ringde om från början.

Sen är det säkert så att man inte lyckas med det Max Hansson lyckades med om man inte har en tydlig vision och ett bestämt sätt att genomföra den på.

Jag kan inte känna något annat än den djupaste respekt. Hatten av. Vila i frid.

Därför kan du inte läsa allt gratis

”Om ni tycker att detta är viktig borde ni låsa upp så att alla kan läsa”.

”Ni är giriga”.

”Helagotland tycker att vi alla kan drunkna eftersom de har låst artikeln”.

Det här är några kommentarer från vår Facebooksida den här sommaren, och det handlar om att vi har en betalmodell som gör att alla inte kan läsa allt vi gör gratis.

Jag trodde att den här debatten var död, men det är den uppenbarligen inte. Det finns en känsla hos vissa att allt på internet ska vara gratis, och så även de artiklar som vi producerar.

Det är drygt ett år sedan vi införde vår betalmodell. Det är en så kallad frekvensmodell där vi ger bort ett antal artiklar gratis under en rullande 30-dagarsperiod.

Vissa artiklar väljer vi också att hårdlåsa, vilket innebär att det är omöjligt att läsa dem om man inte är betalande prenumerant. Om man prenumenerar på papperstidningarna GA eller GT så har man naturligtvis tillgång till allt material på Helagotland.se

Den kritik vi får handlar oftast om att man inte kan läsa blåljusartiklar om exempelvis bränder eller olyckor eftersom man tycker att detta är av allmänintresse.

Så här resonerar jag kring det:

  • Så kallade VMA-händelser är alltid upplåsta och tillgängliga för alla. VMA betyder Viktigt Meddelande till Allmänheten, och där har vi som nyhetsförmedlare ett ansvar att se till att så många som möjligt kan nås av informationen.
  • Stora strömavbrott är alltid upplåsta. Det är inte alltid VMA-status på detta, men vi anser att påverkan på människors liv är så pass stor att vi måste hjälpa till att sprida informationen.
  • Bränder är inte per automatik upplåsta. Men om en brand hotar fastigheter eller infrastruktur låser vi upp, liksom om räddningstjänsten inte får branden under kontroll inom rimlig tid.
  • Detsamma gäller olyckor. Om en länsväg blir avstängd under en längre tid låser vi upp för att ge människor möjlighet att dela artikeln och hjälpa varandra att undvika köer och att vara i vägen för räddningspersonal.

Allt annat är låst, eller frekvenslåst.

Anledningen till det är självklar. Det kostar pengar att producera lokal journalistik, och vi anser att det vi gör är värt att betala för.

Väldigt få företag ger bort sina produkter gratis.

Och vad beträffar anklagelserna om att vi skulle vara giriga så tar jag lätt på dem. Att bli digital kund hos oss kostar en krona första månaden, sedan 99 kronor i månaden. Det är alltså lite drygt vad en starköl kostar på krogen, eller ungefär samma som en hämtpizza.

 

Därför stänger vi kommentarsforumet

Många nyhetssajter har valt att stänga sina kommentarsforum de senaste åren.

Helagotland.se har stretat emot. Vi har haft den anonyma kommentarsmöjligheten öppen eftersom vi ansett att den tillfört saker till debatten, och varit en möjlighet för våra läsare att ge reaktioner på det vi skriver om.

Men nu stänger även vi vårt forum.

Debatten är i och med det inte död, den förs bara i andra kanaler.

Vår Facebooksida har blivit en viktigare plattform för diskussion, och där skriver man också under eget namn.

Kommentarsforumet på Helagotland.se har gradvis tappat sitt värde och sin betydelse. I dag är det en handfull personer som kommenterar, och inte sällan urartar diskussionerna i rent trams och pajkastning.

För oss är detta tidsödande att efterhandsmoderera och om jag ska vara helt ärlig här så känns det emellanåt fullständigt meningslöst att gå igenom kommentar efter kommentar helt utan substans eller mening.

Eventuella nya kommentatorer skräms bort av tonläget och bristen på respekt.

Vi har helt enkelt bättre saker att sysselsätta oss med.

Men, som sagt, debatten och diskussionen lever vidare på andra plattformar.

Med det sagt så är detta att man nu tvingas skriva under eget namn knappast en garant för en balanserad diskussion, vilket vi tyvärr ser dagliga exempel på i sociala medier.

Men förutsättningarna är åtminstone bättre, även om vi emellanåt även får moderera och stänga av användare på vår Facebooksida.

Nu finns även möjligheten att följa oss via Messenger!

Följ oss gärna där, och få våra nyheter direkt i ditt flöde!

Överste Ardin gjorde en Bagdad Bob

För ett år sedan stod överste Mattias Ardin på ett näringslivsmöte och deklarerade att försvaret kommer att överklaga allt de kan som handlar om nybyggnationer och utveckling i närheten av Tofta skjutfält.

När vi fick höra det och ringde för att fråga om det verkligen stämde blev han mer svävande på målet, menade att det handlade om missuppfattningar.

Samtidigt medgav han förvisso att ” vi (försvaret), som vilken markägare som helst, kommer att vara noggranna med vad som händer kring våra intressen”.

Jag skrev om detta då också, men det verkade inte som att särskilt många tog det på allvar.

LÄS MER: Blogg: Försvaret verkar inte vilja ha några vänner

Med facit i hand gjorde Ardin en Bagdad Bob. Nu står det klart att Försvarsmakten blivit ett av de största hoten för utveckling av Gotland. Försvaret säger, precis som Ardin sade på det där frukostmötet, nej rakt av. Till allt.

LÄS MER: Byggnadsnämnden är mycket oroad

Den nya ansökan om miljötillstånd för skjutfältet innebär inte bara att man ska skjuta från socknar långt bortifrån, över civil bebyggelse in mot skjutfältet, utan även att i princip all nybyggnation stora områden i Västerhejde, Ygne, Gnisvärd och Tofta blir omöjlig.

LÄS MER: Byggstopp på i princip hela Tofta

Det finns redan exempel på personer som velat bygga om eller till befintliga sommarstugor som fått nej med hänvisning till skjutfältet. Försvaret har haft synpunkter på byggnation i Tofta Södra, trots att de nya reglerna ännu inte trätt i kraft.

Vill det sig illa hotas hela exploateringen av Tofta Strand, där entreprenörer vill skjuta in en halv miljard kronor för att utveckla området.

Region Gotland har hamnat i en rävsax här. Och dessutom tidsnöd, eftersom deras remissyttrande måste vara inne redan den 29 juni.

LÄS MER: Regionen redo för strid om Tofta

Mest drivande i frågan om att få tillbaka försvaret till Gotland har Liberalerna med Johan Thomasson i spetsen varit.

Frågan är vad de tycker nu, när det visar sig att återetableringen i praktiken innebär en död hand över några av Gotlands mest attraktiva områden för boende, turism och rekreation.

 

 

Besöksnäringen missar möjligheten

Gotland har överraskats av den rekordtidiga sommaren, och det får mig att fundera en del över besöksnäringen i allmänhet, och dess flexibilitet i synnerhet.

Förra veckan intervjuades bland annat Anna Söderström, driftchef vid Tofta camping, om detta. Hennes förklaring till varför campingplatserna gapar tomma trots det fantastiska vädret var att det är Destination Gotlands fel, och att priserna på färjorna är för höga.

LÄS MER: "Tomma campingar på Gotland"

Att det kostar att åka båt är ingen ny debatt, och visst, det är inte billigt att ta sig över havet på de populära avgångarna, i synnerhet inte om du har en husvagn på släp.

Men samtidigt, det här är också att skjuta ansvaret på någon annan och att göra det väldigt lätt för sig.

På Tofta, om man tar det som exempel, går det inte ens att köpa en glass. Restaurangen vid gamla Nymans är stängd. Strandbaren är stängd. Det är stängt vid after beachen.

Och Tofta är knappast ensamt om detta. Det är stängt vid Gnisvärd också. Det är faktiskt helt igenbommat på de allra flesta håll, eftersom man räknat med att kanske öppna till midsommar, eller i bästa fall någon vecka innan.

Om man inte har öppet är det väldigt svårt att sälja saker, det är en ganska fundamental sanning när det kommer till handel.

Och om jag som turist vill bo någonstans, då gör jag det sannolikt hellre någonstans där det är öppet.

Här står besöksnäringen inför stora problem så klart. Man har kanske inte personal. Det är svårt att tänka om. Men å andra sidan, man kanske inte måste öppna med buller och bång och köra hela menyn, eller alla glassar? Att bara öppna med enklare utbud hade fungerat utmärkt.

Sommarsäsongen på Gotland är kort, vanligtvis. Mellan sex och åtta veckor brukar man prata om. I år hade man möjligheten att förlänga den med fyra veckor. En chans som många nu har missat.

Jag tror att företrädarna för besöksnäringen måste börja med att rannsaka sig själva först innan man lägger hela skulden på andra. 

 

Gotlandsbolagets genuina gubbhylla

Ibland överträffar verkligheten dikten.

Gotlandsbolaget, som fått hård kritik för sin minst sagt bristande jämställdhet, hade traditionsenlig årsstämma på Wisby Strand.

Då inleder man med – en manskör.

Det är, som Wisti så fyndigt uttryckte det, omöjligt att vara satiriker i det här landet.

Den enda kvinnan på scen under årsstämman, det var dirigenten för nämnda manskör. I övrigt enbart män i kostym och slips som pratade. Enbart män som ställde frågor.

Och apropå frågor, just den om bristen på kvinnor i styrelsen kom faktiskt upp under frågestunden med vd Håkan Johansson. Han bollade den frågan vidare till styrelsen - som inte svarade på den.

Helt omöjligt med satir, som sagt.

I vintras gjorde jag en genomgång av Gotlandsbolagets verksamhet för att se hur det ser ut med kvinnor på ledande poster, apropå att man anställt Adam Jacobsson som ny marknadschef.

LÄS ARTIKELN: Bara män blir chefer i mäktiga bolagen

Då visade det sig att man behöver bege sig till fastlandet för att hitta en kvinna med chefstitel. Terminalcheferna i Nynäshamn och Oskarshamn är faktiskt kvinnor.

Men jämställdhetsarbetet är viktigt, betonade både Håkan Johansson och Destination Gotlands vd Christer Bruzelius.

Nåja. En kvinnlig dirigent i alla fall. Alltid nåt.

 

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, seglar tvåmänning, thaiboxas och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

Bloggar