Gotlands tingsrätt dömde den 8 maj 27-åringen till två år och tre månaders fängelse. Han fälldes för bland annat grovt förtal för utlagt sexmaterial med den tidigare sambon på en mängd sajter

När överklagandetiden gått ut hade samtliga parter överklagat domen till Svea hovrätt. 27-åringen yrkar via sin försvarare, advokat Tomas Pettersson, en mildare dom eller i vart fall ett kortare fängelsestraff och vill att ett flertal åtal ogillas eftersom åklagaren inte styrkt dessa. Det handlar också om förtal av normalgraden och inte grovt förtal.

27-åringen vill inte heller betala det utdömda skadeståndet, 290 600 kronor, till exsambon, alternativt ska det sättas ned.

Vice chefsåklagare Susanne Wihlborg yrkar att hovrätten skärper straffet och att han döms för ytterligare punkter i hennes stämningsansökan. Hon anser att det rör sig om ett oerhört allvarligt förtalsbrott med en omfattande spridning som skett under lång tid. Bland annat har materialet lagts ut på en utländsk porrsajt med över tio miljoner medlemmar. Åklagaren framhåller att förtalet också skett inför personer som exsambon umgås med privat.

Exsambon kräver ytterligare 65 000 kronor i skadestånd. Tingsrätten har inte tagit tillräcklig hänsyn till allvaret i kränkningarna, anför hennes ombud, advokat Bengt Loquist.